Ma 2025. 4 26.
Ervin, Klétusz napja van.
Látogatók száma : 57662469    








Honlapkeszites

Szeptember 1-jétõl alkalmazni kell a közétkeztetési rendeletet

Hároméves átmeneti idõ után szeptember 1-jétõl kötelezõ lesz alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsõdékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.


A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítõ, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és elõírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait is, például azt, hogy az egymást követõ kétszer tíz élelmezési nap fõétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elõ. Állati eredetû fehérjeforrást minden fõétkezésnek, bölcsõdei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
A felhasználási elõírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak
meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel közölte, a rendelet kidolgozásának célja az volt, hogy mindenki a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelõ ételt kapjon a közétkeztetésben.
Kiemelték, hogy a rendelet kötelezõ alkalmazásával együtt az ellenõrzések, mintavételezések is megkezdõdnek az õsszel. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik népegészségügyi hatáskörükben eljárva. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelõk célja elsõsorban nem a büntetés lesz, hanem az, hogy segítsék az elõírások gyakorlati megvalósításában a konyhákat. Azonban ha visszatérõ szabálytalansággal találkoznak, megteszik a szükséges intézkedéseket.
Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minõsége az elmúlt években. Megjelentek a teljes kiõrlésû pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a fõzés során, és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Egy korábbi, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által 2014-ben közzétett felmérés azonban azt is megállapította, hogy tejbõl és tejtermékbõl a szükségesnél kevesebbet kaptak a gyerekek, az ételek sótartalma pedig jelentõsen meghaladta az ajánlott értéket.
A táplálkozás-egészségügyi rendelettel ezen a helyzeten is javítani lehet majd, hiszen olyan, népegészségügyi szempontból jelentõs megbetegedéseket lehet ezzel visszaszorítani, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek - írták.
Az átalakuló közétkeztetésrõl az ÁNTSZ tájékoztató kiadványokat fog eljuttatni a tanév kezdetén 700 ezer tanuló családjához a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a kormányhivatalok segítségével.

 

MTI - Kanizsa



2015-08-31 13:57:00


További hírek:


OKTATÁS ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül