Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892008    








Honlapkeszites

Tovább nõttek a beruházások

Nagyon jó eredmény, hogy a 2014-es rekordévhez képest az idei év elsõ félében sikerült a beruházások területén növekedést elérni - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelõs államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfõn, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adatait kommentálva.


A nemzetgazdaságban fontos beruházások valósultak meg a második negyedévben - hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve azt is, hogy a 2100 milliárd forintot is elérte a Magyarországon az elsõ fél évben összesen befektetett összeg.
Különbözõ ágazatokban került sor beruházásokra, a közszféra és a magánszféra is jelentõs beruházásokat hajtott végre, 16, illetve 14 százalékos bõvülést mutatva - ismertette Glattfelder Béla.
Az államtitkár felidézte, két éve bõvülnek a beruházások Magyarországon. Az idei elsõ negyedév kicsit gyengébben sikerült, de a második nagyon erõs volt - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a tavalyi elsõ és második negyedévben is jelentõs volt a beruházások növekedése, tehát erõs bázishoz képest kellett a mostani bõvülést elérni.
Általában az éves beruházások 40 százaléka valósul meg az év elsõ felében, így várhatóan az idei év második felében is fel fognak gyorsulni a beruházások - közölte.
Elsõsorban a feldolgozóipari beruházások bõvülésére lehet számítani, mert néhány nagyobb projekt kezdõdött az elsõ fél évben, illetve az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházások is meghatározó mértékben a második fél évben fognak megvalósulni, ez is növekedést segítõ tényezõ - mondta el az államtitkár.
Hangsúlyozta, kiemelkedõ növekedést mértek a szállítás és raktározás területén, ahol mintegy 45 százalékos volt a beruházások bõvülése.
Glattfelder Béla kitért arra is, hogy az 50-nél több dolgozót foglalkoztató magánvállalkozásoknál 14 százalékkal bõvültek a beruházások, ami arra utal, hogy a vállalkozások kedvezõnek látják a piaci kilátásaikat.

 

MTI - Kanizsa



2015-09-01 06:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül