Ma 2025. 2 5.
Ágota, Ingrid, Etelka napja van.
Látogatók száma : 57254366    








Honlapkeszites

Dödöllefesztivál tizenkettedszer

Idén immáron 12. alkalommal rendezik meg városunkban a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivált szeptember 11-én és 12-én az Erzsébet tér és környékén. A fõzõversenyre a nevezéseket szeptember 4-ig a Tourinform nagykanizsai irodájában adhatják le vagy elküldhetik postai úton a Kanizsa Turizmusáért Egyesület címére.

– A dödölle köthetõ Zalához és Kanizsához egyaránt. Ha dödölle, akkor mellé jó bor is kell, így született meg a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál, mely városunk egyik legnagyobb ünnepe – mondta Dénes Sándor polgármester. Hozzátette, a fesztivál alkalom arra, hogy az idelátogatók elfelejtsék minden gondjukat. A fesztivál gasztronómiai és turisztikai szerepe jelentõs, városunk hírét vitte országszerte és a határon túlra is.


– A környezõ településekrõl is várjuk Kanizsára a fesztiválra látogatókat, hiszen Nagykanizsa a térség központja és mi mindig térségben gondolkodunk – kapcsolódott a polgármester által elmondottakhoz Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ. Ezt követõen a hamarosan induló Mura-programot említette, mellyel Nagykanizsa bizonyíthatja a gyakorlatban, hogy a térség felelõs legnagyobb települése. Városunk segítségével pedig ez a rész egy nagyon komoly fejlõdés irányába fordítható.
Borda Attila konyhafõnök kiemelte, a fõzõversenyre idén három kategóriában lehet nevezni, így dödölle, tájjellegû étel és bográcsban készített étel kategóriákban, melyeket egy négyfõs zsûri értékel majd. A versenyt a Magyar utcán a körforgalomig terjedõ szakaszon rendezik meg.
Ahhoz, hogy a legjobb minõségû ételek készülhessenek, a legjobb minõségû alapanyag szükséges. A dödölléhez felhasznált burgonyát a csapatoknak fõszponzorként a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központja biztosítja, összesen egy tonnát.
– A Démon nevezetû fajtát biztosítjuk a csapatoknak, mely a legjobb dödölle készítésére alkalmas fajta. Továbbá a fesztiválra ellátogatók vásárolhatnak is a központ által nemesített fajtákból – mondta dr. Polgár Zsolt, a központ igazgatója. Az intézet 60 éve mûködik, és olyan fajtákat nemesítettek például, melyek hámozás után sem barnulnak meg.
A dödölle mellett borokat is kóstolhatnak a résztvevõk. Olyan borházak jelennek meg, melyek méltón képviselik a rendezvényt. A borházak kétharmada zalai lesz. Érkeznek borok Balatonfüred-Csopak, Szekszárd és Tokaj-Hegyalja borvidékekrõl is. A hagyományoknak megfelelõen idén is megválasztják a rendezvény borát.
A fesztivál két napjának programkínálatát Magyar Ferenc, a Kanizsa Turizmusáért Egyesület elnöke foglalta össze. A programok sora péntek délután veszi kezdetét. Kiemelte, pénteken este a Kistehén Zenekar és az Iron Maffia lép majd a közönség elé.
A fesztivál második napján kerül sor a hagyományos szüreti felvonulásra, mely után táncegyüttesek és dalkörök veszik birtokba a színpadot. Este Szalonna és Bandája, Kelemen Kabátban, Anna and the Barbies és a Babel szórakoztatja a közönséget. A kísérõ programok közt szerepel a kézmûves kirakodóvásár, a borházak kínálata és a gyermekjátékok a Kiskastély udvarán. A fesztiválon hirdetik ki A legszebb konyhakertek program gyõzteseit is.
Szeptember 13-án, vasárnap nemzetközi kerékpárversenyre várják a közönséget.

V.M.
 



2015-09-01 15:25:00


További hírek:


PROGRAMAJÁNLÓ ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül