Különbözõ tájékoztató kiadványokkal segítik a megújuló közétkeztetés rendszerében részt vevõket, a cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményben az MTI-t.
A közlés szerint az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" címû kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek majd.
A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium által indított uniós finanszírozású program három pillérre épül. Egyrészt korszerû tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelõl összegyûjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetõvé teszik. A szolgáltatókat segítendõ készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyûjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.
Fontos eleme a programnak az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is, ezért nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek öt témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékeke, valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás elõnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következõ hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.
Hároméves átmeneti idõ után szeptember 1-jétõl kötelezõ alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsõdékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.
A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítõ, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és elõírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.
A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait is, például azt, hogy az egymást követõ kétszer tíz élelmezési nap fõétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elõ. Állati eredetû fehérjeforrást minden fõétkezésnek, bölcsõdei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.
A felhasználási elõírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.
Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy a közétkeztetési rendeletben foglaltak hatósági ellenõrzése hamarosan megkezdõdik. A vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd, a program az ellenõrzésekben résztvevõ szakembereknek is iránymutatást ad.
MTI - Kanizsa
KÖZÉRDEK ROVAT >>>