Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891872    








Honlapkeszites

A kanizsai kertek a legszebbek az országban (galériával frissítve)

Szûk pátriánkban ezt eddig is tudtuk, de errõl már „papírja”, pontosabban díja is van öt helyi földbirtokosnak. A „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos versenyen ugyanis – miként tavaly – taroltak a kanizsai kertmûvelõk: a sáska ovisoktól egészen a felnõtt korosztályig, több kategóriában.


Minderre a „Legszebb konyhakertek” program pénteki kanizsai rendezvényén derült fény, melynek keretében a helyi-környéki verseny helyezettjei vehették át díjaikat. A ceremóniát megelõzõen Dénes Sándor polgármester idézte fel a három esztendeje Karcagról indult „megmérettetés” értékközvetítõ mivoltát. Egyúttal szólt arról is, hogy már a kezdetekkor is sok – majd’ száz kanizsai kertmûvelõ – nevezett a versenyre, amit városunk önkormányzata is meghirdetett.
- Aki a termõföldjét megmûveli, értéket állít elõ – mondta Dénes Sándor.
- A helyben termelt élelmiszer bizony finomabb, megbízhatóbb, mint a hipermarketekben kapható termékek – ezt már Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs helyettes államtitkár mondta. Elõadásában, amellett, hogy elismerését fejezte ki a „legszebb kert” program iránt, a helyi gazdaságfejlesztés lehetõségeirõl, illetve a helyi termékek, hungarikumok szerepérõl beszélt.
Elmondta: a helyben történõ gazdaságfejlesztés csak akkor lehet sikeres, ha egészében a helyi értékekre épül, természetesen a lakosság bevonásával. Egyúttal jelezte: biztosítani kell a lehetõséget – bár ezzel Nagykanizsa vonatkozásában nincsenek problémák – hogy a helyi termékek eladhatóak legyenek: akár helyben, mondjuk, piacon.
- A helyi szintû jövedelem plusz munkát, ezáltal plusz pénzt jelent az ittenieknek. A háztáji gazdaságokban elõállított termékek pedig valóban magyarok – fogalmazott Szakáli István Loránd.
Mint elmondta, az idei esztendõ a „helyi termékek éve”, amelynek elsõdleges célja, minél több helyi termék kerüljön az asztalra.
- A helyi értékek kiteljesedésére, hasznosulására – összegezve, a vidék-és agrárfejlesztést - a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága kiemelten figyelmet fordít – jelezte a helyettes államtitkár.
Elõadásában utalt arra is, hogy vannak olyan értékek, amikre minden közösség büszke lehet, s amikre a gazdaságfejlesztés is tud építkezni. Ilyenek a hungarikumok is, amik alapjaikban, annak idején még csak egy adott településen voltak ismertek. ma viszont már országosan is elismerik, keresik õket.
Szakáli István Loránd azokat a kormányzati programokat is bemutatta, melyek a helyi értékek megõrzésére, valamint a vidékfejlesztésre irányulnak. Kitért – sok más mellett – a Tanyafejlesztési és a Termõfalu programokra, továbbá a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiára.
- Sajnos, még napjainkban is sok az elhanyagolt termõföld. Vannak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak gazdálkodni a már meglévõ kincseinkkel – így Kovács Szilvia, Karcag polgármestere, a „Legszebb konyhakertek” program ötletgazdája. Leszögezte: éppen ezért fontos, minél kisebb korban tudatosítani a jövõ generációban a kertmûvelés fontosságát. Úgy nevelni õket, hogy a késõbbiekben is kedvvel, szeretettel kertészkedjenek, illetve felnõvén maguk termeljék a zöldséget, gyümölcsöt. Bár, a kiskanizsai ovisok ezt már most is tudják – jegyezte meg Kovács Szilvia.
Dr.Szabados Gyula programkoordinátor, önkormányzati tanácsadó beszédében értékelte az idei versenyt, majd egy-egy díjazott elõadását hallhatták a résztvevõk.
A rendezvényen a helyben hirdetett verseny helyezettjei vehették át jutalmukat. A nyertesek tételes névsorát – mindegyik kategóriában –ide kattintva tekinthetik meg.
Kovács Szilvia ötletgazda a ceremónián bejelentette: öt helyi kertmûvelõ az országos versenyen is elsõ helyezést ért el.
- Közösségi kategóriában a Pipitér Tagóvodáé, normál kategóriában Bányai Ferencnéé, Mikocsics Györgyé és feleségéé, Murai Anikóé, zártkert I. zöldséges kategóriában Salamon Józsefé, zártkert II. gyümölcsös kategóriában pedig Trojkó Tamásé a legszebb kert az egész országban.
Az ünnepélyes díjátadót szeptember 27-én tartják az OMÉK-en, ahol a díjazottak Dr. Fazekas Sándor földmûvelésügyi minisztertõl vehetik át elismeréseiket. Fotó: Bakonyi Erzsébet

Sz.Zs.

További képek a galériában.



2015-09-12 08:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül