Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949148    








Honlapkeszites

Koszorúzásról, hadiárvákról
Beszámoló taggyûlést tartott a Hadirokkantak Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének Nagykanizsai Szervezete. Az összejövetelen megjelent Marton István polgármester, Müller István országos elnökségi tag Budapestrõl, Dr. Tercsényi Gyula alezredes, a nagykanizsai rendõrkapitányság kaptányságvezetõ-helyettese, Kovács Emilné a HONSZ letenyei, Sebõk József a kaposvári, és Sipos László, a zalaegerszegi szervezetének elnöke.

Görcsi Frigyesné versmondását követõen Görcsi Frigyes, a szervezet elnöke beszámolt az elmúlt évi tevékenységükrõl, Gerencsér József alelnök pedig ismertette az alapszabály egyes pontjait.

Görcsi Frigyes elöljáróban kiemelte, hogy a szervezet az önkormányzat támogatása nélkül nem tud mûködni. Elgondolkodtató egy katonavárosra nézve, hogy május 9-én, a Hõsök Napján a II. világháborús emlékmûnél csak a HONSZ helyezett el koszorút. Véleménye szerint nincs gazdája az emlékmûnek, hiába jelzi a táblán a felirat, hogy a város állíttatta fel. Míg tavaly több civil szervezet mellett az önkormányzattól is jelen voltak az évfordulós ünnepségen, idén ez elmaradt. Nem tudja, miért haragszanak Nagykanizsa katonái és egykori katonatisztjei a II. világháborús emlékmûre. Válaszában Marton István megígérte, hogy utánanéz a hivatalban, hogy miért nem vettek részt a koszorúzáson. Ezen kívül volt még egy rossz híre. A korábbi években volt polgámesteri keret, ebben az évben nincs, mert a betervezett összeget jelentõsen akarták csökkenteni, és õ azt mondta, hogy ilyen maradványértékre nem tart igényt. Ennek sok hátulütõje van. Jelen pillanatban nem lát más lehetõséget, mint az OKISB kulturális alapjából lehetne az összeget megszerezni.
A kanizsai szervezetet újabb megtiszteltetés érte. Korábban Görcsi Frigyest választották be az országos elnökségbe, most a budapesti vezetõség Gerencsér Józsefet nevezte ki az ellenõrzõ bizottság elnökévé. Az országban 4200 fõ a hadirokkantak, 8300 a hadiözvegyek száma, a hadiárvákról nincs nyilvántartás. A hadiárvákat nem veszik semmibe, jegyezte meg kritikus éllel az elnök. A hadiárvák sorsát érintõ törvénymódosítást még mindig nem tudták elérni. Ha így megy, a szervezet elõbb-utóbb meg fog szûnni. Ha az országos enökség megszavazza, a hadiárvák érdekében tovább folytatják a harcot, és a 120 szervezet tagjainak aláírását továbbítják a Parlamente és az Alkotmánybírósághoz.
B.E.


2009-05-19 13:06:14


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül