Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892431    








Honlapkeszites

Júliusban 6,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 6,8 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest a nyers és a naptárhatással megtisztított adatok szerint egyaránt. Ez 0,2 százalékponttal alacsonyabb az elsõ becslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslés alapján.


Ezzel 2013 júliusa óta, két éve megszakítás nélkül nõtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 6,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
Az év elsõ hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene 6,2 százalékkal haladta meg az elõzõ év azonos idõszakit, szintén a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyformán.
Júliusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldõ és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 839 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltõ állomások hálózatában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegû vegyes üzletek értékesítési volumene 6,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,1 százalékkal nõtt júliusban.
A nem élelmiszer kiskereskedelmen belül 15,0 százalékkal nõttek az eladások az iparcikk jellegû vegyes-, 14,3 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, 4,7 százalékkal a használtcikk-, 3,8 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 2,4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-, valamint 1,2 százalékkal a bútor-, mûszakicikk-üzletekben.
Az árucikkek széles körére kiterjedõ csomagküldõ és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bõvülés.
Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármû- és jármûalkatrész-üzletek eladásai 4,0 százalékkal csökkentek.
Az év elsõ hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal nõtt az értékesítés volumene az elõzõ év azonos idõszakához képest.
A kiskereskedelmi forgalom augusztusi adatait október 5.-én teszi közzé a KSH. (GRAFIKA)

 

MTI - Kanizsa



2015-09-25 06:28:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül