Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948714    








Honlapkeszites

Idõsek majálisáról és szociális helyzetérõl
Az idõsek körében végzett szociológiai felmérés eredményérõl, valamint a május 27-én megrendezésre kerülõ idõsek majálisáról tartott sajtótájékoztatót a város Idõsügyi Tanácsa.

Büki Pálné, a tanács társelnöke elöljáróban elmondta: 890 feladatlap gyûlt össze. A felmérés elkészítésében az is szerepet játszott, hogy a 2009. január 22-i állapot szerint a város 50.938 fõs lakosából 11.089 személy (az összlakosság 21 százaléka) 60 év feletti. A gazdasági helyzet változása miatt kívánatosnak látszott egy olyan felmérés készítése, amely képet nyújt a város lakosságának ilyen jelentõs részét képezõ korcsoport szociális helyzetérõl, valamint arról, hogy ez a korosztály milyen mértékben veszi igénybe a helyi szociális ellátó rendszert. A felmérésbe a külterületekrõl bevonták Bajcsát, Miklósfát és Kiskanizsát. Elkészítésében közremûködtek az idõsügyi klubok vezetõi, az Idõsügyi Tanács tagjai, valamint a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ dolgozói. Az összegzést és elemzést Meszes Renáta végezte el.

Büki Pálné megjegyezte, mindig tudta, de most ki is derült, az országos átlaghoz viszonyítva Nagykanizsán jobban élnek a nyugdíjasok. Ezt mutatja a lakáshelyzetük, a nyugdíjuk, és itt minden szempontból nagyon jó a szociális ellátó rendszer. Magas az özvegy és egyedül állóak száma, ami megnehezíti a szociális létüket, hisz egyedül kell fenntartaniuk a háztartást. A jövõkép borzasztónak látszik a nyugdíjasok számára – tette hozzá Meszes Renáta, mert a megszorító intézkedések hatására 2010 után elkezdõdik az elszegényedésük. Az anyag a következõ közgyûlés elé kerül. Kíváncsian várják a testület véleményét, hiszen elsõsorban õnekik lesz vele további feladatuk.
Az idõsügyi klubok megsegítésérõl is döntött az idõsügyi tanács. Tartalmilag és formailag példamutatóan osztották szét a pénzt. Az önkormányzattól kapott 500 ezer forintos támogatásból a pályázó 11 klub egységesen 30 ezer forintot kapott. Akik még ezen felül is kaptak pénzt, azt írásban megindokolták a számukra.
Sikeres volt az Idõsek I. Városi Kupaversenye, melynek eredményét a majálison hirdetik ki. Az 50 éves kortól a 90 évesig 44 fõ vett részt a versengésben.
A Csónakázó-tó melletti Zöld táborban 27-én szerdán megrendezésre kerülõ majálisra 350 résztvevõt várnak. Az idõsek csak az ebédpénzt fizetik be, a többit szponzori támogatásokból oldják meg. A majális 5 perces bemelegítõ tornával kezdõdik, 9 órától idõsek egészségével kapcsolatos bemutatók, mérések, tájékoztatók várják az érdeklõdõket. A szórakoztató programban a helyi klubok csoportjain kívül vendégként fellépnek a zalaszentbalázsi, a nagyrécsei, az iharosi Nyugdíjas Klubok kultúrcsoportjai, valamint az Árvácska Dalkör. Délután 14 órától barátkozás, éneklés, tánc várja a majálisozókat, Major Lajos és Farkas Miklós harmonikajátékával színesítve.
A résztvevõk 30-40 százaléka túrázni is akar, ezért õk nem személykocsival, hanem helyi-járatos autóbusszal utaznak ki a sánci óvodáig, ahonnan túravezetõvel gyalogosan folytatják útjukat a Zöld táborig. Visszafelé délután 16 óra körül egy csuklós busz hozza haza a mulatozókat. Köszöntõt Gerencsér Tibor, a polgármesteri hivatal civil referense mond, a mûsort Horváthné Polai Mária vezeti. Az ebédet Rákhely Árpád mesterszakács, valamint a MOL klub hölgyei fõzik, Gál Ferencné vezetésével.

B.E.

2009-05-25 15:11:47


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül