Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891448    








Honlapkeszites

Közfoglalkoztatási kiállítás

Pintér Sándor belügyminiszter és Hegedûs Zsuzsa miniszterelnöki fõtanácsadó az országos közfoglalkoztatási kiállításon a Városligetben 2015. október 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea


Jövõre 340 milliárd forint lesz közfoglalkoztatásra

A jövõ évi költségvetés 340 milliárd forintot biztosít közfoglalkoztatásra, ez 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetõvé az önkormányzatok számára - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Budapesten, az országos közfoglalkoztatási kiállítás megnyitóján.


Közölte: ugyan ezt foglalkoztatási formát átmenetinek tekintik, ám a kormányzat szerint mindaddig szükséges a rendszer fenntartása, amíg a piacgazdaság keretein belül el nem érhetõ a teljes foglalkoztatottság.
A belügyminiszter emlékeztetett arra: a kormány 2011-ben arra reagálva vezette be a közfoglalkoztatást, hogy a piacgazdaság nem volt képes felszívni a teljes munkaerõt. Nagy volt a munkanélküliség és magas a segélybõl élõk aránya. A közfoglalkoztatás keretében munkát és jövedelmet, vagyis értékteremtõ, társadalmilag hasznos elfoglaltságot kínáltak az embereknek - tette hozzá.
A mostani rendezvény azt bizonyítja - mondta -, hogy helyes volt a kezdeményezés, a bemutatott termékek a közfoglalkoztatottak szorgalmát, tehetségét dicsérik.
Pintér Sándor kitért arra, hogy a közvetlen eredményeken túl javult az emberek munkamorálja, egészségi állapota, csökkent az iskolai hiányzások száma, javult az iskolai étkeztetés minõsége és javult a közbiztonság.
A települések összképe sok tekintetben meghaladja már a nyugat-európai színvonalat is, illetve az oktatás nyomán nõtt a képzettségi szint is - sorolta az eredményeket a belügyminiszter.
Hangsúlyozta, hogy a jövõ évben rendelkezésre álló források új foglalkoztatási formák bevezetését teszik lehetõvé az önkormányzatoknak. A többi között lehetõség nyílik az önkormányzati utak karbantartására, utcabútorok gyártására, az önkormányzati ingatlanok karbantartására, illetve a romos házak lebontására. A nagyobb települések pedig hajléktalanokat is alkalmazhatnak majd is, a karitatív szervezetek bevonásával - mondta Pintér Sándor.
Végül arról szólt, hogy elsõbbséget élvez a piacgazdaság fejlesztése, attól nem vonhat el munkaerõt a közfoglalkoztatás.
A kétnapos rendezvényen 110 kiállító mutatja be a közfoglalkoztatási programok eredményeit a Vajdahunyad várában, ahol lehetõség nyílik szakmai elõadások meghallgatására, valamint élelmiszeripari termékek kóstolására, megvásárlására is.

MTI - Kanizsa



2015-10-02 14:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül