Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892128    








Honlapkeszites

Jövõre 34,3 milliárd forinttal támogatják a rehabilitációs foglalkoztatást

A rehabilitációs foglalkoztatáshoz jövõre 34,3 milliárd forintos támogatást nyújt pályázati úton az Emberi Erõforrások Minisztériuma, 5,3 milliárd forinttal többet az idei összegnél - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár.


Czibere Károly elmondta, az idén már 30 ezernél több megváltozott munkaképességû ember számára tudnak "védett körülmények között" munkát adni. Hozzátette: közülük 7 ezernél többen úgynevezett tranzitfoglalkoztatásban vesznek részt, amelynek a célja az, hogy - felkészítés után - ki tudjanak lépni a nyílt munkaerõpiacra.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a rehabilitációs foglalkoztatás rendszerét és akkortól egy új finanszírozási rendszer lépett életbe. Ebben a munkáltatók többféle ösztönzést kapnak arra, hogy fogyatékossággal élõ, megváltozott munkaképességû embereket foglalkoztassanak.
Az államtitkár közölte, az új rendszer hatására az elmúlt években csaknem a kétszeresére, 80 ezerre növekedett a valamilyen foglalkoztatási formában részt vevõ megváltozott munkaképességû embereknek a száma.
A kormány elkötelezett abban, hogy a bértámogatásra épülõ foglalkoztatással a fogyatékossággal élõ emberek számára lehetõséget adjon a képességüknek, tehetségüknek megfelelõ munkára - hangoztatta.
Jelezte ugyanakkor, a kormányzatban elõkészítõ munka folyik arról, hogyan finomítsák tovább a finanszírozás és a jogi szabályozás rendszerét.
A sajtótájékoztatón Tapolczai Gergely fideszes parlamenti képviselõ azt közölte: a november 1-jén hatályba lépõ új közbeszerzési törvényhez "történelmi jelentõségû" módosító indítványt nyújtottak be, amelynek lényege, hogy mentesül a törvény hatálya alól az uniós értékhatárig a védett munkahelyeken, megváltozott munkaképességû emberek által elõállított áruk vagy szolgáltatások beszerzése.
Ez azért is jelentõs lépés - fûzte hozzá - mert az európai fogyatékosságügyi stratégia célul tûzte ki, hogy 2018-ra a fogyatékos személyek foglalkoztatása elérje a 75 százalékos szintet.
Közölte, ez az adminisztratív segítség nagyban elõsegítheti majd a megváltozott munkaképességû személyeket foglalkoztató cégeknél gyártott áruk értékesítését.
A sajtótájékoztatónak helyt adó Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetõje, Lõrincz Gergely azt mondta, idén már 189 megváltozott munkaképességû ember dolgozik az önkormányzati intézménynél, és reményét fejezte ki, hogy a törvénymódosítás után több megrendelést kapnak és még több embernek adhatnak munkát.


MTI - Kanizsa



2015-10-08 04:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül