Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894845    








Honlapkeszites

A vadon termõ gombák felhasználásának veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Vadon termõ gomba felhasználása, fogyasztása elõtt a vendéglátó egységet üzemeletetõk, valamint a kirándulók és a gombagyûjtõk számára is kiemelten fontos, hogy szakellenõr vizsgálatát kérjék - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


Az MTI-nek pénteken eljutatott közleményben kiemelték: a vendéglátásban jogszabály tiltja a vadon termõ gombát felhasználását szakellenõri igazolás hiányában. Az igazolást a vendéglátásban 1 hónapig meg kell õrizni - tették hozzá.
Felidézték, hogy az elmúlt napokban többen megbetegedtek egy budapesti vendéglõben elfogyasztott, vadon termõ gyûrûs tuskógombából készített polentától (puliszka). Az
érintett vendéglõ jogsértõen, gombaszakellenõri igazolás nélkül vásárolta, majd használta fel az említett vadon termõ gombát - írta a hivatal.
A gyûrûs tuskógomba, a nagy õzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák ehetõek, ugyanakkor ezek vizsgálatakor a szakellenõr kötelessége felhívni a figyelmet arra, hogy elkészítésükkor 20 percig tartó hõkezelés szükséges, mivel ennél rövidebb idõ esetén emésztõszervi tünetek jelentkezhetnek - olvasható a közleményben.
A Nébih hangsúlyozta, a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyûjtõk számára elengedhetetlen, hogy saját és családjuk egészsége érdekében kizárólag gombaszakellenõr által megvizsgált gombát fogyasszanak.
A nyilvántartott gombaszakellenõrök, valamint a gombaszakellenõrt alkalmazó piacok listája megtalálható a Nébih honlapján, https://www.nebih.gov.hu/.
A Nébih közleményében arra is felhívta a lakosság figyelmet, hogy házalótól, ismerõstõl gyûjtött gombát ne fogadjon el, 6 éves kor alatti gyermeknek gombás ételt ne adjon, valamint, hogy a gombás ételt elkészítése után a lehetõ legrövidebb idõn belül fogyassza el, ha lehet, ne tárolja.

 

MTI - Kanizsa



2015-10-09 16:46:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül