Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895130    








Honlapkeszites

A csontritkulás veszélyeire hívja fel a figyelmet az osteoporosis társaság kampánya

Az újbóli törések fokozott kockázatára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT), amely Tovább ne törj! szlogennel indított kampányt.


A fennállása 25. évfordulóját ünneplõ MOOT sajtótájékoztatóján Szekeres László, a szervezet elnöke elmondta, minden tízedik magyar embert érint a csontritkulás, és kampányukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy ha az elsõ törés után a betegséget nem kezelik, ötszörösére nõ a következõ törés kockázata.
A szakember kitért arra, hogy például a csípõtáji töréseket sikerült visszaszorítani 2004 és 2010 között 19 ezerrõl 10-11 ezerre, ami elsõsorban a hatékonyabb gyógyszeres terápiának volt köszönhetõ.
Takács István, a társaság fõtitkára arról beszélt, hogy a töréseket elszenvedõk nyolcvan százaléka nem kap megfelelõ ellátást, és ez a betegség, illetve a megelõzés fontossága a kétezres évek vége felé "kiment a divatból, kikopott a köztudatból".
A szakember kitért arra is, probléma továbbá, hogy a csontritkulásban szenvedõ betegek gyógyszerszedési szokásai rendkívül rosszak, az érintettek háromnegyede egy év után abbahagyja a terápiát, pedig a kezelés minimum idõtartama 1,5 év, a terápia ideális ideje 3-5 év.
A csontritkulás világnapja (október 20.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón a fõtitkár elmondta, az ideális az lenne, ha a menopauzán átesõ nõk és a hatvanévesnél idõsebb férfiak egyszer átesnének szûrésen. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy elõbb nincs értelme szûrést végezni, mert nem lehet következtetni a betegségre. A megelõzésrõl szólva a szakember hangsúlyozta, a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend és a mozgás nagyban elõsegíti a csontszerkezet állapotának megõrzését.

MTI - Kanizsa



2015-10-16 07:08:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül