Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891810    








Honlapkeszites

Foglalkoztatási program hátrányos helyzetû álláskeresõknek Egerszegen

A Termelõiskola esélyt ad címmel hátrányos helyzetû munkanélküliek számára szervezett az építõiparhoz kapcsolódó képzési, foglalkoztatási programot az Elsõ Magyar-Dán Termelõiskola Alapítvány Zalaegerszegen.


A mintegy 110 millió forint uniós finanszírozású projekt eredményeirõl tartott keddi sajtótájékoztatón Molnár Máté programigazgató elmondta: a projekt indítását megelõzõen az alapítvány felmérte a Zalaegerszegen és környékén mûködõ 28 építõipari cég munkaerõigényét.
Az adatok azt mutatták, hogy az építõiparban a nyugdíjazások, a szomszédos országok "elszívó hatása" miatt az ország nyugati térségében hiányszakmák keletkeztek. Átalakult az építõiparral szembeni igény is, míg korábban a szerkezetépítés dominált, jelenleg inkább felújításra, korszerûsítésre, ezen belül homlokzatépítésre, nyílászárócserére - és az ezeket végzõ szakemberekre - van kereslet - ismertette Molnár Máté.
Az építõipari cégek javaslatai alapján az alapítvány OKJ szakmai képzést indított kõmûves és hidegburkoló, valamint homlokzatépítõ és -szerelõ szakmában. A zalai megyeszékhelyrõl és a város 30-35 kilométeres vonzáskörzetébõl 30 álláskeresõt vontak be a 11 hónapos képzési programba. Az alapítvánnyal kötött munkaszerzõdés alapján a hallgatók havi 105 ezer forint bruttó bért kaptak.
A szakmai képzésben részt vevõk közül 27-en szereztek középfokú építõipari szakképesítést. A Termelõiskola esélyt ad címû projekt keretében további 10 ember számára nyújtottak munkaerõpiaci szolgáltatást és segítették az elhelyezkedésüket. A programban részt vevõ 40 ember közül 39-en jelenleg is dolgoznak, és minden esély megvan rá, hogy tartósan meg tudjanak kapaszkodni a munkaerõpiacon - mondta el Molnár Máté.
Az Elsõ Magyar-Dán Termelõ Iskola Alapítvány 1995 szeptemberében kezdte meg mûködését Zalaegerszegen, közhasznú tevékenységét hazai és nemzetközi pályázatokon nyert forrásokból finanszírozza. Az alapítvány a hátrányos helyzetû, alulképzett, szakmai végzettséggel nem rendelkezõ munkanélküliek foglalkoztatását, szakmai képzését és munkaerõpiaci integrációjának segítését tûzte ki célul.
A programjaikba az elmúlt két évtizedben összesen 2208 munkanélkülit vontak be. A képzésekbe 1972 ember kapcsolódott be: közülük 221-en alapiskolai, 148-an betanított szakmai, 1514-en pedig középfokú, országos érvényû szakmai bizonyítványt szereztek.

MTI - Kanizsa



2015-10-22 07:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül