Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895206    








Honlapkeszites

Vasárnap kezdõdik a hajléktalanok téli ellátása

Vasárnap kezdõdik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidõszak végéig, jövõ tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férõhely áll rendelkezésre.


Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen - ahogy tavaly is - jelentõs mértékben, 1500-zal bõvítik - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI megkeresésére.
Az országban 83 utcai szolgálat is mûködik, amelyek az "elsõdleges védelmi vonalat" jelentik, továbbá a nappali melegedõkben 7500 férõhely áll rendelkezésre.
A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedõk és szállásnyújtó férõhelyek - átmeneti szállás és éjjeli menedékhely - finanszírozására. A téli krízisidõszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátó szervezetek.
Mint írták, a kormány 2016. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg mûködõ 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, e célra 540 millió forintot fordítanak.
Az utcai szolgálatok mellett szintén fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amelyek folyamatos ügyeletben információt gyûjtenek és szolgáltatnak az utcán lévõkrõl, valamint figyelik a szállók és melegedõk kihasználtságát - tette hozzá a minisztérium.
Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintõ tervei és intézkedései "messze túlmutatnak" az alapvetõ létfeltételek biztosításán.
Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetõséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon - áll a tájékoztatóban.
A hajléktalan emberek hozzávetõleg fele a fõvárosban, a többiek jellemzõen a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.

 

MTI - Kanizsa



2015-10-30 08:53:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül