Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893417    








Honlapkeszites

Csökkent a megszûnõ építõipari cégek száma

A harmadik negyedévben 1377 építõipari cég szûnt meg, 4 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban, és 16 százalékkal kevesebb mint az elõzõ negyedévben - közölte az Opten céginformációs szolgáltató a cégadatbázis számait értékelõ elemzésében az MTI-vel.


Pertics Richárd, az Opten céginformációs üzletágának igazgatója szerint azonban nincs ok az örömre, mert a társaságok megszûnéséhez vezetõ eljárásból minden korábbinál több lehet folyamatban a cégbíróságon, az utolsó negyedévben és jövõ év elsõ felében is sok cég fog megszûnni.
Tavaly 7116 megszûnéshez vezetõ eljárás elindításáról határozott a bíróság, idén az elsõ három negyedévben több mint 5600 jelent meg az építõipari cégstatisztikában. "Ezek az eljárások - fajtájuktól (végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés) függõen - egy-másfél év alatt zárulnak le, vagyis az elmúlt másfél évben közzétettek végeredménye még csak most fog beépülni a megszûnési rátába" - mondta Pertics Richárd a közlemény szerint.
Az üzletági igazgató megjegyezte azt is: az ágazat termelési adatai és a megszûnõ cégek számának alakulása között gyenge az összefüggés. Sokkal inkább arról van szó, hogy beértek azok a kormányzati törekvések, amelyek a jogszabályi kiskapuk bezárására és a lánctartozások megszüntetésére irányultak".
Kiemelte, hogy többnyire nem az aktív cégek mennek tönkre adósságokat hagyva hátra, hanem olyanok, amelyek már nem játszanak szerepet a gazdaságban, a magas megszûnési ráta így nem hat negatívan az ágazat teljesítményére.
Az Opten által idézett adatok szerint az építõipari cégalapítások az elmúlt évekhez viszonyítva szintén alacsony szinten stagnálnak. 2015 harmadik negyedévében mindössze 636 vállalkozást alapítottak, amiben szerintük a piac kiegyensúlyozatlansága és a jogszabályok szigorodása egyaránt szerepet játszik.
A KSH adataira hivatkozva közölték, hogy az ágazat termelése hónapról hónapra alulmúlja a megelõzõ év azonos idõszakának értékét, a szerzõdés is kevesebb.
Az Opten szerint a termelés és a szerzõdésállomány csökkenése azt mutatja, hogy "komoly problémák vannak az ágazat beruházási és finanszírozási oldalán". Hiányzik a befektetõi bizalom, a pénzügyi szektor sokkal óvatosabb az ingatlanfejlesztési projektek finanszírozásával, mint a 2000-es évek elején.
Az Opten úgy értékeli, hogy mind a cégek számának alakulása, mind a termelési volumen kiábrándító egy fejlõdõ gazdaság számaihoz képest. Szerintük az ágazatot segítheti az áfa csökkentése, de látványos eredményeket csak a befektetõi bizalom és a pénzügyi szektor stabilizálódása hozhat.

MTI - Kanizsa



2015-11-01 05:54:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül