Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894229    








Honlapkeszites

Részletes felmérés készül a hazai ivóvízközmû-vagyonról

Átfogó projekt indult az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálásában, amely részletesen felméri és jól kezelhetõ, hozzáférhetõ, a gazdasági és mûszaki jellemzõket integráltan tartalmazó adatállományba rendezi a jelenleg mûködõ és derogációs kötelezettséggel érintett hazai ivóvízközmû-vagyont.


Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.tájékoztatása szerint a négymilliárd forintból megvalósuló fejlesztés célja, hogy az önkormányzatok, szolgáltatók tényeken alapuló iránymutatást és keretet kapjanak a fejlesztések tervezéséhez, illetve a kapcsolódó gazdaságossági, valamint a pénzügyi fenntarthatóságot megalapozó számításokhoz.
Magyarországon évente mintegy 440 millió köbméter víz fogy el. Ez vezetékeken jut el a fogyasztókhoz, mivel a magyar lakosság 95 százaléka csatlakozott a közüzemi ivóvízhálózathoz; az ország ezzel élen jár a közép-európai térségben, Ausztriát is megelõzve.
A közlemény szerint az alapvetõ kémiai paramétereket tekintve a víz az ország egész területén megfelelõ. Az öt kiemelt paramétert - a bór, a fluorid, a nitrit, az arzén és az ammónium-ion mennyiségét - vizsgálva azonban a magyar és európai uniós elõírások szerint már csak a lakosság 77 százaléka jut megfelelõ minõségû vízhez. Több mint 2 millió fogyasztónál nem megfelelõ az ivóvíz minõsége a kiemelt paraméterek, valamint a vas és a mangán mennyiségét tekintve - ismertette az NFP.
Országos szinten vizsgálva a megvalósult fejlesztések ellenére a meglévõ víziközmû-infrastruktúra átlagos mûszaki színvonala elavult, korszerûtlen - a közlemény szerint ezt hangsúlyozta Balla Krisztián, NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda szakmai vezetõje a projekt budapesti nyitórendezvényén, hozzátéve, hogy a hatékony megoldás érdekében részletes, a rendszerek teljes állapotára kiterjedõ felmérések szükségesek, amelyek alapján egyértelmûen meghatározhatók a szükséges beavatkozások.
A projekt keretében olyan átfogó szakértõi anyagok készülnek, amelyek meghatározzák az érintett területek további középtávú beavatkozásait, fejlesztéseit és beruházásait.
Az elkészült adatállományhoz minden érintett hozzáférhet víziközmû-rendszereik korszerûsítése során. Az adatok nem csak a mûszaki lépések tervezését, de a gazdaságossági, fenntarthatósági számítások elvégzését is segítik - emelte ki a projekt vezetõje a közlemény szerint.

MTI - Kanizsa



2015-11-05 06:38:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül