Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891725    








Honlapkeszites

Több mint 223 millió forint támogatás, Kanizsa kerékpárforgalmi hálózatára

Közel 1 km kerékpárút épül a város belterületén, korszerûsítenek öt buszmegállót és automata kerékpárkölcsönzõ rendszert is kiépítenek, 80 kölcsönözhetõ kétkerekûvel. Minderre több mint 223 millió forint támogatást nyert Nagykanizsa önkormányzata.


A részletekrõl sajtótájékoztatón számoltak be. Dénes Sándor polgármester elmondta: a projekt célja a város közösségi közlekedésének fejlesztése, biztonságosabbá tétele, a gépjármûvet használók számának csökkentése, illetve, hogy minél több embert ösztönözzenek kerékpár-használatára. A korszerûsítés – a Nyugat-Dunántúli Operatív Program jóvoltából – száz százalékos támogatottság mellett zajlik. A munkálatokkal – a kerékpár-és gyalogút építéssel, a buszmegállók felújításával és az automata kerékpárkölcsönzõ rendszer kialakításával - a tervek szerint, december 31-ig el is készülnek.
- Az új gyalog-és kerékpárút a Petõfi utcában épül, a Dózsa György utcától a Buda Ernõ utcáig, amely közvetlen folytatása lesz a nemrégiben elkészült, Huszti tértõl induló kerékpár-és gyalogútnak. A kerékpárút teljes hossza közel 1 km lesz – ismertette Dénes Sándor, aki hozzátette: a Dózsa utca és a 7-es fõút között, belterületi szakaszon önálló, míg a külterületen – a 7-es fõút és a Buda Ernõ utca közt – elválasztás nélküli gyalog-és kerékpárút épül.
Az említett fõút és a Petõfi utcai csomópont körforgalommá alakítását a Magyar Közút tervezi ugyan, de a megvalósítás ideje egyelõre nem ismert. A kerékpárút átvezetése a jelenlegi állapot szerint lett megtervezve, ám számba vették a majdani csomópont kialakításának lehetõségét is.
Majd a szintén a projektbe tartozó autóbuszmegálló-korszerûsítésrõl szólt a polgármester.
- Igényes, nagyméretû, zárt buszmegálló épül a palini Alkotmány utca 177. elõtt – mutatta a már kész tervet Dénes Sándor. Mint elmondta: jövõ héten már neki is látnak az alapozásnak.
A buszmegálló-rekonstrukció érinti még a Balatoni úton, a benzinkút és az autószalon közt lévõ megállót. E helyszínen is új buszöböl kerül kialakításra, valamint új, biztonságos járda és fellépõsziget.
- A Dózsa-Petõfi utcák sarkán új buszmegállót építünk a Ligetvárosi buszfordulót már korszerûsítettük – itt szintén épül fellépõsziget, és a gyalogos kapcsolat is megoldottá válik, a Csengery utcáig. A Teleki úton, a kórházhoz vezetõ átjárónál lévõ buszmegálló pedig teljes egészében átépül – összegezte Dénes Sándor.

Tárnok Ferenc, a vagyongazdálkodási és városüzemeltetési csoport vezetõje a kiépítendõ kerékpárkölcsönzõ rendszert mutatta be.
- A város különbözõ területein, tíz helyütt, kerül kialakításra kerékpárkölcsönzõ állomás, 80 kerékpárral. A Buda Ernõ utcában, a Garay utcában, az Ipari Park bejárata mellett, a Petõfi utca 88. elõtt, a Berzsenyi utca 14-nél, a könyvtár elõtt, a Rozgonyi utcánál, az autóbusz pályaudvar mellett, a Kalmár utcánál, a GE parkoló mellett, az Ady utca 14-nél, a bútorgyár elõtt, és a Cserháti sportcsarnok mellett.
Tárnok Ferenc hangsúlyozta: a rendszer a jövõben tovább bõvülhet.
- A kerékpárkölcsönzõ rendszert a Via Kanizsa Városüzemeltetési Nonprofit Zrt. fogja üzemeltetni, a diszpécser központot szintén. A projekt tartalmazza a kölcsönzõ rendszer teljes hátterének kialakítását, egy javítómûhely létesítését, a szervizhez szükséges szerszámokat, alkatrészeket, valamint a kerékpárok szállításához szükséges jármûvet is.
A strapabíró, nyomkövetõvel ellátott kerékpárokat diszpécser figyeli majd, a dokkolóknál pedig térfigyelõ kamerákat helyeznek el.
A bicikliket a város közigazgatási határain belül lehet majd használni, a tervek szerint regisztrációval és kauciós díj megfizetésével.

Sz.Zs.



2015-11-05 06:49:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül