Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893115    








Honlapkeszites

A bankok felkészültek a földmûvesek hiteligényeinek kiszolgálására

Teljes mértékben felkészült a földmûvesek hiteligényeinek kiszolgálására a hitelt nyújtó Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hitelt közvetítõ Budapest Bank - mondta a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelõs államtitkára az MTI-nek.


Németh Lászlóné közölte: az MFB-NHP (növekedési hitelprogram) földhitel futamideje legfeljebb 20 év. A hitel kamatozása az elsõ tíz évben 1,95 százalék évente. Ezt követõen az akkor elérhetõ legmagasabb kamattámogatás mellett jutnak hozzá a hitelhez a földmûvesek.
A hitel felvétele igen egyszerû a gazdálkodók számára, mivel egy nyilatkozat kitöltésével elõzetes hitelkérelem nyújtható be. Így pedig már az árverés elõtt elkezdhetik a hiteligényléssel kapcsolatos ügyintézést a földmûvesek - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Hozzáfûzte: a Budapest Bank fiókjaiban úgynevezett hitelígérvény is kérhetõ. Ennek birtokában a gazdák úgy vehetnek részt a földárveréseken, hogy ismerik saját hitelképességüket.
Akinek van hitelígérvénye, azt nem érheti meglepetés, és a kért kölcsönt - a meghirdetett 150 milliárd forintos program keretösszegének rendelkezésre állásáig - megkapja, miután érvényes és hatályos szerzõdése lesz a Nemzeti Földalap Kezelõ Szervezettel (NFA) a megvásárolni kívánt földterületre. Ilyen hitelígérvényt november 5-e óta lehet kérni. Ebbõl eddig 193 darabot adott ki a Budapest Bank több mint 6 milliárd forint értékben.
Hitelt pedig az kaphat, aki a törvényi elõírásoknak és a hitelbírálati szempontoknak megfelel. Emellett az árverési biztosítékot befizette, tovább az árverésen személyesen vagy jogi képviselõ útján részt vett, és az NFA-val adott földterület megvásárlására érvényes és hatályos szerzõdést kötött.
Ez utóbbi lehet: a legmagasabb vételi ajánlatot tevõ; a helyébe lépõ következõ legmagasabb ajánlatot tevõ (ha az elõzõ adásvétel meghiúsul); elõvásárlási jogával élõ árverezõ (neki is meg kell felelnie a már említett négy elõfeltételnek).
"Arra szeretnénk mindenkit ösztönözni, hogy aki az árverésen részt akar venni, és földet akar vásárolni az államtól, minél hamarabb fizesse be az árverési biztosítékot" - hangsúlyozta Németh Lászlóné.
Hozzátette: a jövõ héten összesen 460 földterületet árvereznek, de eddig csak 15 esetben fizették be az árverésen való részvételhez szükséges árverési biztosítékot a Budapest Banknál vezetett letéti számlára. "Az árverési biztosíték befizetésére minden esetben legkésõbb az árverést megelõzõ munkanapon 12 óráig kell sort keríteni" - mondta az államtitkár.

 

MTI - Kanizsa



2015-11-12 06:52:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül