Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895317    








Honlapkeszites

Harc a tüdõgyulladás ellen

Tüdõgyulladás Világnap, 2015. november 12.


A tüdõgyulladás egy nehezen kezelhetõ, súlyos, életveszélyes betegség, amely világszerte a legtöbb halálesetet okozza a gyermekek körében, de az idõsebb korosztály is fokozott fertõzésveszélynek van kitéve. A fertõzések megelõzésével azonban akár egy kisváros teljes lakosságát is megmenthetjük évente Magyarországon. A mai napon a tüdõgyulladásra, a betegség jelentõségére és okára, valamint megelõzésének módjaira hívja fel a figyelmet a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE).

A tüdõgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevû baktérium. A pneumococcus okozta tüdõgyulladás súlyos megbetegedés, amelynek tünetei közé tartozik a köhögés, a láz, a hidegrázás és a nehézlégzés. A legnagyobb veszélyben a csecsemõk, az idõsek és a krónikus betegségben szenvedõk – a légúti, keringési, daganatos betegek, illetve a cukorbetegek – vannak, de senki sincs biztonságban a kórokozókkal szemben.

A tüdõgyulladás kezelése enyhébb esetben csak egy hét, súlyosabb esetben ennek a többszöröse is lehet. Kórházi, sõt intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé, és a legodaadóbb ápolás ellenére is sok beteget veszítünk el, fõleg az idõsebb, más betegségben is szenvedõ betegek közül. Az elmúlt nyolc évben a tüdõgyulladással összefüggõ halálozások száma majdnem a duplájára emelkedett az 50 év feletti lakosság körében Magyarországon. 2013-ban mintegy 150 000 beteget kezeltek tüdõgyulladás miatt, közülük mintegy 10.000 eset fatális kimenetelû volt. A megelõzés korszerû eszközével, a pneumococcus elleni védõoltással a kórházi kezelést igénybevevõk száma csökkenthetõ és a halálesetek jelentõs része potenciálisan elkerülhetõ lett volna az OEP adatai alapján.

A tüdõgyulladás világnapján a LEBE kiemeli: mindamellett, hogy alapvetõen fontos odafigyelni a helyes öltözködésre, a rendszeres testmozgásra és a változatos étrendre a közelgõ megfázásos idõszakban, még ennél is lényegesebb, hogy oltásokkal védekezzünk az influenza és – annak leggyakoribb szövõdménye – a tüdõgyulladás ellen. Bár a tüdõgyulladás egy életveszélyes, nehezen kezelhetõ, súlyos betegség, az esetek jelentõs részében egyetlen védõoltással megelõzhetõ, hiszen a pneumococcusok elleni vakcina akár egy egész életre szóló védettséget is nyújthat.

LÉBE - Kanizsa



2015-11-12 13:23:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül