Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891405    








Honlapkeszites

Zala megyei Gazdasági Csúcstalálkozó Nagykanizsán

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozási szektor egyik legmarkánsabb képviselõje a KKVHÁZ Zrt. valamint a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ szervezésében gazdasági csúcstalálkozót rendeztek november 12-én Nagykanizsán. A rendezvény fókuszában a kutatás-fejlesztés és a profit állt. E témakörök mellett a vállalkozások lehetõségeirõl cserélték ki gondolataikat, tapasztalataikat a kormányzatot, az önkormányzatokat, a kamarákat és a kisvállalkozókat képviselõ szervezetek képviselõi.


A rendezvényt Gulyás József, a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy  a sok fórum után most egy rendhagyó, izgalmas formát választottak, hogy asztalhoz ültessék a vállalkozókat és a velük kapcsolatban álló szervezeteket. Kovács Piroska a KKVHÁZ rendezvényszervezési igazgatója az országosan megrendezett Gazdasági Csúcstalálkozók fontosságáról beszélt. A köszöntõk sorát Bilicz Csaba, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kezdte, aki a vállalkozások támogatása mellett az innováció fontosságát emelte ki, ami elengedhetetlen a talpon maradás szempontjából. Doucha Ferenc, a VOSZ Zala megyei elnöke a régiónk támogatási intenzitásáról, a felsõoktatási intézmények és a vállalkozók közötti együttmûködésrõl, valamint a fejlesztések fontosságáról fejtette ki gondolatait. Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetõ igazgatója a vállalkozások pályázati lehetõségeirõl, a finanszírozásukról és az országosan egyedülálló kamattámogatási rendszerükrõl számolt be. Amint azt elmondta, a munkanélküliség megléte mellett a vendéglátás és az építõipar területén komoly szakemberhiány van Zala megyében.

A rövid bevezetõ blokk után az asztalok körül ülõ társaságok egy-egy témát kaptak, amit közösen dolgoztak fel, majd ennek a megállapításait a csapatuk szóvivõje ismertette. Az elsõ csapat a Területi Operatív Programok (TOP), a térségi pályázatok, a vidékfejlesztés és a határon átnyúló projektek témakörét kapta. Az igazán sokszínû témát Mihovics Zoltán, a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ vezetõje összegezte. A második csapat a vállalkozások pályázati és mûködési lehetõségeit dolgozta fel. Megállapításaikat, javaslataikat Doucha Ferenc (VOSZ) foglalta össze. A harmadik csapatnak jutott a feketeleves. A lehetõségek önerõbõl címû talány megfejtése. A nehezen megfogható területhez azonban konkrét javaslatokat is tettek. Például az adótörvények változására, a munkabérekre vonatkozóan. A negyedik csapat a szakképzés kérdéseivel foglalkozott. Itt Csomós Ferenc, az IPOSZ keszthelyi elnöke történelmi visszatekintésbe ágyazta a mai szakképzésben tapasztaltakat.

A vitadélutánon kritikus vélemények is elhangzottak. Többen hiányolták például a kombi mikrohitel megszûnését, valamint a hazai bérek alacsony szintjét az EU átlaghoz képest. A fiatalok kivándorlása és a korosztály alacsony vállalkozási hajlandósága is többek szájából kritikaként fogalmazódott meg. Szó esett a klaszterek mûködésének anomáliáiról, ahol az egyéni érdekek és az egymás iránti bizalomhiány okoz komoly problémákat.

A rendezvényhez egy kísérõ programként kiállítás is tartozott, ahol pénzintézet, pályázatíró és tanácsadó cég, az inkubátorház és egy olajvizsgálattal foglalkozó vállalkozás is bemutatkozott. A kötetlen, jó hangulatú eszmecserét a résztvevõk egyértelmûen hasznosnak ítélték.

H.Gy.



2015-11-13 08:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül