Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891836    








Honlapkeszites

743 napelem a kórház tetején

Több mint 134 millió forint értékû uniós támogatás jóvoltából fotovoltaikus rendszert építettek ki a Kanizsai Dorottya Kórházban. A napfény energiájának hasznosítása az egészségügyi intézmény éves áram-szükségletének 10-15 százalékát fedezi – hangzott el a projekt pénteki, ünnepélyes záró rendezvényén.


Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója elöljáróban felidézte az elmúlt két évben megvalósult fejlesztéseket. Mint elmondta: a különbözõ projektnek köszönhetõen hat milliárd forintértékben korszerûsítettek. Több osztály teljesen megújult, bõvült az eszközpark, kontrolling rendszert alakítottak ki, és a dolgozók képzését, létszámuk bõvítését is pályázati forrásból oldották meg.
Dr. Brünner Szilveszter kitért arra, jelenleg több projekten dolgoznak – ezek egyikébõl jövõre, a tervek szerint, biomassza erõmûvet létesítenek, a kórház teljes épületén kicserélik a nyílászárókat, és a nõvérszállót is renoválják.
A most megvalósult energiahatékonysági pályázat elõzményei, valamint a kivitelezés kapcsán elmondta: a napelemes rendszernek köszönhetõen évente 10 millió forintot takaríthatnak meg, amelyet a betegellátásra fordítanak.
A fõigazgató jelezte: nem csak több száz napelemet helyeztek ki a kórház különbözõ épületeinek tetejére, építettek egy napelemes kiserõmûvet is – így nyerik s hasznosítják a villamos energiát.
- A Kanizsai Dorottya Kórház megyei szintû ellátást biztosít az ellátási körzetében élõ 100-120 ezer embernek. Sõt még a közeli somogyi településeken élõk is a kanizsai egészségügyi intézményt keresik fel, betegség esetén – ezt már Cseresnyés Péter, munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkár mondta. Egyúttal összegzést adott arról a fejlesztési folyamatról, mely 2012-ben indult el.
- 3.5-4 milliárd forint értékû korszerûsítés kezdõdött el bõ három éve – jelentette ki az államtitkár.
Dr. Koltai Áron, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ igazgatója a beszédében közölte: a napelemes rendszer elõnyei közé tartozik – a villamos energia közvetlen termelésén túl – az, hogy karbantartás nélkül üzemel, s a legtisztább energiát biztosítja.
A megújuló energiaforrások hasznosítását, ezáltal a környezet védelmét pedig támogatja az állam.

Sz.Zs.

 



2015-11-13 17:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül