Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894970    








Honlapkeszites

Kijelölhetõ lesz a halgazdálkodási hasznosító

A jövõben kijelölés útján is odaítélhetõ a halgazdálkodási jog, nem csak vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerzõdéssel - ezt is tartalmazza a halgazdálkodásról és a hal védelmérõl szóló jogszabály módosítása, amelyet kedden fogadott el a Ház.


A kétharmados passzusokat is tartalmazó törvénymódosításra 181 képviselõ szavazott igennel, 13-an nemmel, ketten pedig tartózkodtak.
A változtatás a 15 év után hamarosan lejáró halgazdálkodási jogokra vonatkozó haszonbérleti szerzõdéseket követõen is biztosítja a vízterületek hasznosítását. Ennek értelmében az ágazatért felelõs miniszter a halgazdálkodási jogok gyakorlására kijelölheti horgász egyesületek országos érdekképviseletét ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetet.
Ahogy a változtatás indoklásában szerepel, idén 673, míg jövõre mintegy 300 vízterület haszonbérleti szerzõdése jár le.
A módosítás fideszes elõterjesztõje, Szûcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke szerint a csaknem 320 ezer tagot számláló szervezetének bevonása lehetõvé teszi a halgazdálkodási jog minél szélesebb körû hasznosítását.
A nem nyilvános pályázat, hanem kijelölés útján történõ halgazdálkodás feltételeit a miniszter rendeletben határozza meg.
A miniszter az új haszonbérleti vagy vagyonkezelési szerzõdés hatályba lépéséig jogosult legfeljebb egy évig meghosszabbítani a meglévõ szerzõdés hatályát.
A sarkalatos változtatás a kihirdetését követõ napon lép hatályba.

 

MTI - Kanizsa



2015-11-17 10:26:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül