Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893321    








Honlapkeszites

A Liga Szakszervezetek nyomásgyakorlásra készül a minimálbér emeléséért

A Liga Szakszervezetek nyomásgyakorlásra készül a minimálbér emelése érdekében, miután a munkáltatói és munkavállalói álláspontok nem közelednek egymáshoz - jelentette be a szövetség elnöke.


Gaskó István elmondta, hogy egy hét múlva, november 27-én dönti el a Liga Szakszervezetek tanácsa, hogy milyen nyomásgyakorló eszközöket vet be a kormánnyal és a munkaadói oldallal folytatott tárgyalásokon.
Beszámolt arról is, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki tárgyalása eredménytelennek bizonyult mind a bérek, mind a munka törvénykönyve ügyében, nem közeledtek az álláspontok. A következõ VKF ülést jövõ hét pénteken, november 27-én tartják.
Kifejtette, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter nemrég 5,5 százalékos minimálbér-emelésrõl beszélt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán 2,5 százalékos emelésrõl szólt, a csütörtöki tárgyaláson a munkaadók pedig az emelés 1,5 százalékos lehetõségérõl beszéltek. Ezekkel az álláspontokkal a Liga nem tud kiegyezni - mondta.
A szakszervezeti vezetõ hangsúlyozta: a Liga azt akarja elérni, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, ehhez mintegy 20 ezer forintos emelés szükséges. (A minimálbér bruttó összege 2015-ben 105 ezer forint, a szakmunkás garantált bérminimumé 122 ezer forint.)
Hozzátette: a nyomásgyakorlásra használható bármely törvényes eszköz "a szájzártól a sztrájkig bezárólag".
Az eddigi tárgyalásokról szólva elmondta, hogy a Liga három éve szorgalmazza a minimálbér és a létminimum közötti rés megszüntetését. A kormány részérõl erre volt hajlandóság, de az "nem volt annyira erõs, hogy a munkaadókat is rákényszerítsék erre".
Úgy vélte, a munkaerõpiacon elindult elvándorlás mértéke már tarthatatlan, nemcsak az orvosok, hanem a szakmunkások is Nyugat-Európában szeretnének boldogulni a jövedelemkülönbség miatt.
 

MTI - Kanizsa



2015-11-20 06:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül