Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893923    








Honlapkeszites

Sürgetõ feladat a gyerekek szexuális zaklatása elleni fellépés

Az alapvetõ jogok biztosa szerint a gyermekek szexuális zaklatása elleni fellépés a gyermekvédelem egyik legsürgetõbb, közös feladata, és a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén - közölte az ombudsman hivatala az MTI-vel.


Székely László felhívást tett közzé a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem elsõ európai napja alkalmából.
A közleményben azt írták: az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala csatlakozott az Európa Tanács kampányához, amely a gyermekek szexuális zaklatása, bántalmazása és kizsákmányolása elleni védelemre, a megelõzés fontosságára hívja fel a figyelmet.
Az alapjogi biztos szerint az ilyen ügyek rejtettségével, a felelõsség elhárításával kapcsolatos tapasztalatok figyelmeztetnek arra, hogy a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója a védelem terén. Ennek a küzdelemnek különösen fontos szereplõi a védõnõk, a pedagógusok, a gyámhatóságok, de szélesebb értelemben mindenki tagja a jelzõrendszernek.
Székely László kiemelte: a gyermekekkel szemben elkövetett erõszak semmilyen formája - közöttük a szexuális zaklatás - sem lehet indokolható vagy magyarázható. Ugyanakkor az erõszak megelõzhetõ, ennek eszközei között szerepet kaphat a bizalom, a tájékoztatás, a segítségnyújtás és a figyelem.
Hozzátette, a gyermekek szexuális bántalmazása és zaklatása - ahogyan az erõszak más formái is - a világ minden országában, így Magyarországon is létezõ jelenség, "kultúrától, társadalmi osztálytól, iskolázottságtól, jövedelemtõl és etnikai származástól függetlenül".
Az európai összesített adatok szerint az esetek csaknem háromnegyedében a gyermek ismeri az elkövetõt, az ismerõs vagy családtag által elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek azonban legfeljebb tizedére derül fény - írta a hivatal.
Hozzátette: a probléma nagyságrendjét mutatja, hogy az adatok szerint Európában nagyjából minden ötödik gyerek áldozatul esik a gyermekek elleni erõszak egyik legrosszabb, legsúlyosabb következményekkel járó formájának. Ezek súlyos, akár helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények még felnõttkorukban is gyötrik, fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.
Az ombudsman szerint az elkövetõk felelõsségre vonása mellett legalább annyira fontos a megelõzés, az áldozatok segítése, jobb védelmük az igazságszolgáltatás rendszerében, illetve az, hogy legyenek olyan emberek a gyerekek életében, akihez bizalommal fordulhatnak.
Az alapjogi biztos rámutatott arra: lényeges a digitális világban leselkedõ veszélyek felismerése, a jogtudatosság, az ezekrõl folytatott párbeszéd a gyermekek és szüleik között.
Emlékeztetett arra: Magyarország idén augusztusban iktatta törvénybe az Európa Tanács égisze alatt 2007-ben elfogadott Lanzarote-i Egyezményt, amelynek célja a gyermekek érdekeinek szem elõtt tartása, az együttmûködés biztosítása, a szexuális kizsákmányolás, bántalmazás megelõzése, a szexuális bûncselekmények áldozatainak védelme, az elkövetõk felelõsségre vonása.
Székely László kiemelte azt is, hogy a jelenlegi negatív tendenciákon helyben, a kisebb közösségekben a hatályos jogszabályok, a módszertani ajánlások következetes alkalmazásával lehet változtatni.
 

MTI - Kanizsa



2015-11-20 06:25:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül