Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893796    








Honlapkeszites

Megjelent a gyógyhelyek turisztikai fejlesztését támogató pályázat

A gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 6,9 milliárd forint keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkára az MTI-t.


A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a helyi önkormányzatok, ahol az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala által nyilvántartásba vett gyógyhelyek vannak, konzorciumi formában is van lehetõség pályázni - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Az elnyert támogatásból a természetes gyógytényezõt - például gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap - kiegészítõ, a turisztikai szezont meghosszabbító, egész évben mûködõ turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztésére van lehetõség.
Minimum 300 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyerhet el az a fejlesztés, amely a helyszín egyediségére építõ innovatív attrakciófejlesztést, vagy a turistafogadás látogatóbarát feltételeinek létrehozását, vendégfogadó terek kialakítását tûzi ki célul.
Támogatható továbbá a nemzetközi vonzerõvel rendelkezõ, a helyszín történelméhez, hagyományaihoz kapcsolódóan rendszeresen megrendezendõ kulturális, mûvészeti rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek fejlesztése.

Rákossy Balázs fontos szempontnak nevezte, hogy a gyógyhely célcsoportjának igényeihez kapcsolódó, aktív kikapcsolódást célzó szolgáltatások, illetve a gyógyhely jellegéhez, gyógyászati profiljához igazodó garantált programok jöjjenek létre.
Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a projektnek munkahelyet kell teremtenie.
Magyarország turizmusának meghatározó helyszínei a gyógyhelyek, többségük a komoly hazai ismertség mellett jelentõs számú külföldi turistát fogad. Az egyes gyógyhelyek turisztikai teljesítménye eltérõ, a fejlesztési lehetõségeket és irányokat erre alapozva kell megvalósítani a 2014-2020-as idõszakban - fejtette ki Rákossy Balázs.
A gyógyhelyi jelleg eléréséhez szükséges az adott település arculatának koncepcionális fejlesztése. Az államtitkár szerint olyan összehangolt, egységes szemléleten alapuló fejlesztések ösztönzése szükséges, amelyek során az önkormányzat és a vállalkozások együttes tervezésén alapulva valósulnak meg a gyógyhelyi kínálat hiányzó elemeinek létrehozását célzó beruházások.
A fejlesztésektõl azt várják, hogy azok eredményeként nõ a látogatók száma a gyógyhelyeken, és emelkedik a turisztikai költés összege.
A felhívásra a támogatási igényeket 2016. január 5-tõl 2018. január 5-éig lehet majd beadni.
 

MTI - Kanizsa



2015-11-21 04:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül