Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892813    








Honlapkeszites

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedõk

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedõk, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) elõzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nõhet a decemberi forgalom - mondta Vámos György, a szövetség fõtitkára az MTI-nek.


A szakember hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nõtt az áruházak, boltok értékesítése az elõzõ év azonos idõszakához képest, ami kiemelkedõ ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen az uniós átlag kétszerese.
Hozzátette, hogy az év utolsó negyedévére az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már kifut, ezért a korábbi hónapoknál valamivel kisebb is lehet a várható növekedési ütem, ami ugyanakkor továbbra is kiemelkedõ mértéket jelent.
Vámos György kiemelte, a december hagyományosan a legforgalmasabb hónap minden évben. Tavaly az év utolsó hónapjában 907 milliárd forintot hagytak az üzletekben a fogyasztók, tavalyelõtt 873 milliárdot, míg 2012-ben 832 milliárdot.
Az OKSZ elõzetes számításai szerint az idén decemberre várt 940-950 milliárd forintból mintegy 170-180 milliárd forint lehet az, amit közvetlenül az ünnepekre költenek a vásárlók. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot.
Leginkább a karácsony húzza felfelé a kiskereskedelem mérlegét, de a Mikulás és a szilveszter is erõsíti a forgalmat.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI megkeresésére azt közölte: a társaság a 2014-es üzleti évben 473,7 milliárd forint forgalmat ért el, ez 4,4 százalékkal haladta meg az elõzõ évi értéket. Idén erõs karácsonyi forgalomra, és 2015 egészére összességében forgalomnövekedésre számítanak.
A 349 Spar szupermarket, a 32 Interspar hipermarket és a 69 franchise üzletük nyitva lesz november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, amit a törvény lehetõvé tesz. A Spar üzletek vasárnapi forgalomhoz és vásárlószámhoz köthetõ adatait megvizsgálva a társaság úgy döntött, hogy az egyetlen szabadon választható vasárnapot eltérõ idõpontokban kívánja felhasználni, december 27-én elõreláthatóan 128 áruházuk tart majd nyitva országszerte.
Auchan Magyarország Kft. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idén eddig stagnáló forgalmat tapasztaltak az elõzõ évhez képest, és az év végén is erre számítanak. A 19 magyarországi Auchan áruház és a hozzájuk tartozó 16 töltõállomás forgalma 326 milliárd forint volt 2014-ben, ennek mintegy 12 százaléka keletkezett decemberben. Az idén megnyitott debreceni és szigetszentmiklósi töltõállomásokkal számítanak kis mértékû emelkedésre a tavalyi évhez képest.
Az Auchan áruházai és a hozzájuk tartozó benzinkutak nyitva tartanak a négy adventi vasárnapon, a szabadon felhasználható vasárnapot szintén eltérõ idõpontokban veszik majd igénybe.
A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tájékoztatása szerint a társaság nettó árbevétele a 2014. március 1. és 2015. február 28. között 261,5 milliárd forint, a legmagasabb árbevételû hónap a december volt.
A társaság minden évben a gazdasági növekedésnek megfelelõ növekedést prognosztizál. Az idén eddig minimális forgalomnövekedést tapasztaltak. A Lidl Magyarország mind a 164 áruháza nyitva lesz november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án - közölték.
Az Ikea az MTI megkeresésére közölte, két magyarországi áruházukban szintén koncentráltabb a forgalom az év végén, és már érezhetõen beköszöntött a karácsonyi idõszak. A vásárlók évrõl évre egyre tudatosabban készülnek az ünnepekre, ami azt jelenti, hogy egyre korábban kezdik meg az ajándékok vásárlását. Ennek megfelelõen fokozatos növekedést tapasztalnak, ami a számítások szerint az adventi idõszak alatt fog tetõzni.

 

MTI - Kanizsa



2015-11-23 03:12:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül