Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893663    








Honlapkeszites

Cseresnyés: belátható idõn belül elérhetõ a teljes foglalkoztatás

Belátható idõn belül elérhetõ a teljes foglalkoztatás Magyarországon, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõ-piacért és képzésért felelõs államtitkára az M1 aktuális csatornán, pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett munkaerõ-piaci adatait kommentálva.


Az államtitkár megjegyezte, hogy szakértõk szerint 5 százalék körüli munkanélküliségi ráta mellett lehet teljes foglalkoztatásról beszélni.
A KSH pénteken közölt adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. Az idén augusztus és október között eltelt három hónap átlagában 115 ezerrel 4 millió 266 ezerre nõtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.
Cseresnyés Péter kiemelte: a foglalkoztatás bõvülése és a munkanélküliség csökkenése a magyar gazdaság fejlõdésének, jó teljesítményének köszönhetõ. Mint elmondta, elsõsorban a feldolgozóiparban, a vendéglátásban és a mezõgazdaságban megnõtt az igény a jól képzett szakemberek iránt.
Az államtitkár elmondta: tartósan, több hónapja 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, és a versenyszférában 328 ezerrel dolgoznak többen mint 2010-ben.
A fiatalok foglalkoztatása is jelentõsen nõtt, jóval 20 százalék felett van a 16 és 25 év közötti korosztály foglalkoztatása, és munkanélküliségi rátájuk is jelentõsen csökkent, 20 százalék feletti értékrõl 16,2 százalékra csökkent - fejtette ki Cseresnyés Péter. Hozzáfûzte, hogy ezek az eredmények a kormány által indított programoknak is köszönhetõk.
 

MTI - Kanizsa

 



2015-11-27 11:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül