Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893707    








Honlapkeszites

A települések érdekeit is figyelembe veszik az adótörvények módosításában

A kormány várhatóan hétfõn kivételesen sürgõs eljárást kérve nyújtja be a parlamentnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átszervezésével kapcsolatos törvénymódosító javaslatát, amelyben a települési adókivetést érintõ kérdéseket is rendezi - mondta el Kósa Lajos pénteken Zalaegerszegen, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) kétnapos ülését záró sajtótájékoztatón.


A Fidesz parlamenti frakciójának vezetõje, Debrecen polgármestere az MJVSZ társelnökeként kifejtette: a törvénymódosítás rendezné egyebek mellett, hogy az adóeljárásokban tervezett ezer forintos kerekítési szabályt tételesen határozzák meg az egyes adónemekre, így az például a helyi idegenforgalmi adóra nem vonatkozna.
Kósa Lajos kifejtette: a kormány a vidéki városokat a magyar gazdaság helyi motorjaként tartja számon, és a szabályozásokat is ezekhez kívánja igazítani. Ennek példája az adótörvények módosítása, amely kitérne arra is, hogy a vállalkozások nullás bevallását a pontos adatfeldolgozás érdekében a NAV és az önkormányzatok egyaránt megkapják. Rendezni kívánják azt a lehetõséget is, hogy az önkormányzatok adókedvezményt adhassanak a helyben jelentõs kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató vállalatoknak.
Elmondta, a kormányzat és a nagyvárosok közötti párbeszéd példája még, hogy egyeztetés alatt van a közterület-felügyeletek által beszedett bírságok kérdése, de a közeljövõben jelentõs feladat lesz, hogy az új közbeszerzési törvény életbe lépése utáni önkormányzati tapasztalatokat felhasználják majd a jogszabály késõbbi felülvizsgálatánál.
Szita Károly, a MJVSZ elnöke a sajtótájékoztató keretében írt alá együttmûködési megállapodást a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével (MÖOSZ) arról, hogy a két szervezet számára rendelkezése álló, összesen 1200 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást összehangoltan használják fel.
Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere emlékeztetett arra, a kormány döntése szerint nem a fõvárosban vagy Brüsszelben határozzák meg, hogy a vidéknek milyen fejlesztésekre van szüksége, ezt a lehetõséget a helyi programok kidolgozásával a helyben élõkre bízták. A kormány elvárása csupán az, hogy a megyei jogú városok rendelkezésére álló 388 milliárdos, illetve a megyei önkormányzatoknak biztosított mintegy 700 milliárd forintos forrást minimum 60 százalékban a helyi gazdaság és a munkahelyek fejlesztésére fordítsák.
A megállapodásról Pajna Zoltán, az MÖOSZ társelnöke - egyben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (Fidesz-KDNP-s) elnöke - kiemelte: modern városok mellett élhetõ vidékre is szükség van, s a megyéket és a megyei jogú városokat nem lehet szétválasztani az alapján, hogy ki hol él és dolgozik. Olyan együttmûködésre van szükség, amely fokozza a települések megtartó erejét, a helyben való foglalkoztatást, élhetõbbé teszi a városokat a szociális, egészségügyi fejlesztések révén is.
A szót visszavéve Szita Károly a MJVSZ kétnapos ülésén tárgyalt témák közül kiemelte: Czibere Károly, az Emberi Erõforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára támogatást és segítséget kért és kapott a 23 nagyváros vezetõjétõl a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetésérõl szóló törvényjavaslat támogatására. Ennek értelmében nemcsak a nyári szünetben, hanem az õszi, téli, tavaszi iskolamentes idõszakban is ingyen kapnának étkezést az arra rászorulók, ennek megszervezése az önkormányzatok feladata, a költségeket pedig a kormány állja.
Szólt arról is, hogy Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelõs államtitkára és Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár az uniós források hatékony felhasználásáról beszélt. A megyei jogú városok ipari parkok közmûvesítésére, intézményeik energiahatékonysági beruházásaira, hátrányba került városi területek rehabilitációjára, illetve turisztikai beruházásokra fordítják majd a rendelkezésükre álló pénzeket, ami a foglalkoztatás növelésével és a növekvõ adóbevételekkel a tágabb környéken élõket is szolgálja - részletezte Szita Károly.
Csepreghy Nándor a sajtótájékoztatón megerõsítette, hogy hamarosan megjelennek azok a pályázatok, amelyek a megyei jogú városok fejlesztéseire szolgálnak. Mint mondta, a megyei jogú városoknak érdemi beleszólási lehetõségük van ezeknek a pályázatoknak a feltételeibe, így biztosítani lehet, hogy valóban célszerûen, a helyi igényeknek megfelelõen használják fel a rendelkezésre álló összegeket.
Emlékeztetett arra, hogy a 23 nagyváros közül 12-vel Orbán Viktor miniszterelnök már megállapodást kötött a Modern városok programjának keretében, hogy ezek a városok a helyi gazdaságfejlesztések katalizátorai lehessenek.
Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), Székesfehérvár polgármestere, a MJVSZ társelnöke azt hangsúlyozta: ezek a fejlesztési pénzek ahhoz kellenek, hogy a városokat még versenyképesebbé tegyék, hogy a sokkal kisebb fejlesztési források 2020 utáni idõszakára idõben felkészüljenek. Hozzátette: várhatóan december közepén jelennek meg az elsõ ilyen pályázatok, amelyekre január közepén benyújthatják igényeiket a városok, így a jövõ év elsõ felében már láthatóvá válhatnak a fejlesztések elsõ eredményei is.

 

MTI - Kanizsa



2015-11-28 06:34:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül