Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893911    








Honlapkeszites

Törvénymódosítás a csaló termékbemutatók ellen

Ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk a jövõben az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozásoknak, és az ilyen cégek a fogyasztóknak nem nyújthatnának fogyasztói hitelt - többek között ezt tartalmazza a KDNP csaló termékbemutatók visszaszorítását célzó javaslata, amelyet kedden fogadott el az Országgyûlés.
 


A képviselõk a változtatásokat 171 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett hagyták jóvá.
A törvényjavaslat nyomán módosult a kereskedelemrõl szóló szabályozás, a gazdasági reklámtevékenységrõl, valamint a hitelintézetekrõl szóló jogszabály.
A változások értelmében az árubemutatóval egybekötött termékértékesítést folytató vállalkozások ügyfélszolgálatot lesznek kötelesek fenntartani, és telefonos
elérhetõséget is biztosítaniuk kell. Ezzel biztosíthatóvá válik, hogy a fogyasztók élhessenek a gyakorlatban is az elállási jogukkal. Rögzítették, hogy az ügyfélszolgálati elõírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenõrzi.
A gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvény úgy változik, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan az ajándék vagy az ajándéksorsolás reklámja mellett az árengedmény, a kedvezmény vagy a vagyoni elõny nyújtása is tilos. Jelentõs mértékben ugyanis ezen juttatások miatt népszerû ez az értékesítési forma.
Változik a hitelintézetekrõl és pénzügyi vállalkozásról szóló törvény is. Tilos lesz a pénzügyi szolgáltatások nyújtása ezen bemutatókon, de a készpénz-helyettesítõ fizetési eszközök használatával összefüggésben nyújtott szolgáltatásra nem vonatkozik a tilalom. Ilyen fizetési eszköz például a fesztiválokon használt kártya.
Rétvári Bence, a KDNP alelnöke korábban elmondta: míg 2010-ben 228, tavaly 780 írásos panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz a megtévesztõ termékbemutatók ügyében. A kormánypárti politikus azt mondta, Magyarországon iparág épült ki arra, hogy az idõseket becsapva, megtévesztve, magányosságukat kihasználva olyan termékeket adjanak el nekik "csillagászati áron", amelyekre valójában nincs szükségük. Sokszor hirdetnek ingyenességet is, de ez sem felel meg a valóságnak, hiszen végül több tízezer vagy százezer forintot húznak ki a zsebükbõl.

 

MTI - Kanizsa



2015-12-02 05:33:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül