Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893562    








Honlapkeszites

2016 az egyszerûsítés és az adócsökkentés éve

Az egyszerûsítés és az adócsökkentés éve lesz 2016, több pénz marad az embereknél, a tisztességes cégek pedig a megbízható minõsítéssel elõnyökhöz juthatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdaság Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Csaknem 4,5 millió embert érint, hogy 2016-tól a személyi jövedelemadó általános mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökken. Ezzel a jövedelemadóztatás területén az Európai Unió éllovasa lesz Magyarország - fogalmazott a tárca, hozzátéve, hogy a mérséklésnek köszönhetõen átlagosan csaknem 30 ezer forinttal marad több az embereknél jövõre.
A kétgyermekes szülõk családi kedvezménye 25 százalékkal emelkedik, így náluk 60 ezer forinttal több marad. A kulcscsökkentés és a családi kedvezmény-növelés hatását is figyelembe véve a két átlagkeresõvel rendelkezõ kétgyermekes családok jövõre 120 ezer forinttal több jövedelembõl gazdálkodhatnak - hangsúlyozta az NGM.
A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelmûek segítése érdekében január 1-tõl 27-rõl 5 százalékra csökken a sertés tõkehús általános forgalmi adója.
A jövõ évtõl még jobban megéri környezetkímélõ, elektromos autót venni, mert nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjármûadót és cégautó-adót fizetni.
Csaknem másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segít már jövõre is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet az a magánszemély, aki idén kizárólag adóelõleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet, és a törvényben foglalt további feltételeknek is megfelel.
A tárca közleményében kitért arra is, hogy a jövõ évtõl az adózói minõsítés jogintézménye segíti a tisztességes cégeket. Az adóhatóság negyedévente vizsgálja a cégek jogkövetési hajlandóságát. A jelesre vizsgázott cégek megbízható minõsítést kapnak, amely számtalan elõnnyel jár - fogalmazott az NGM.
Az elõnyök között említi a nemzetgazdasági tárca, hogy az adóhatósági ellenõrzés idõtartama nem haladhatja meg a 180 napot, illetve a kiszabható adóbírság, mulasztási bírság sem haladhatja meg az általános szabályok szerint kiszabható mérték 50 százalékát. Egyes bejelentési, bevallási kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása nélkül, határidõ kitûzésével felhívja a kötelezettség teljesítésére az adózót, és mulasztási bírságot csak a felhívás eredménytelensége esetén szabhat ki.
 

MTI - Kanizsa



2015-12-11 05:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül