Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892854    








Honlapkeszites

A Volánoknál 10-15 százalékos keresetfejlesztést szorgalmaznak a zalai közlekedési szakszervezetek

A zalai közlekedési szakszervezetek az egyre mélyülõbb foglalkoztatási nehézségek miatt 10-15 százalékos bérfejlesztést tartanak szükségesnek a Volán-portfólióban - közölte a Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDSZ) és a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete (ZVSZSZ) csütörtökön az MTI-vel.


 A szakszervezetek szerint a magasabb keresetfejlesztést a kritikussá vált gépkocsivezetõi hiány és a karbantartók körében is tapasztalható elvándorlás miatt tartják indokoltnak. Közleményükben kitértek arra is, hogy a Volános keresetek több százalékkal alacsonyabbak a nemzetgazdasági átlagnál, valamint a társközlekedési alrendszerekéhez (MÁV, BKV) képest is jóval mérsékeltebbek.
A munkaerõhelyzetet tovább súlyosbítja, hogy az autóbusz-gépkocsivezetõk mintegy 15 százaléka öt éven belül nyugdíjba vonul, az utánpótlás pedig egyelõre megoldatlan és bizonytalan. Tájékoztatásuk szerint van olyan megye, ahol a szolgáltatást már csak más megyébõl átcsoportosított autóbusz-gépkocsivezetõk foglalkoztatásával tudják megoldani.
"Amennyiben nem történnek kereseti és munkaerõpiaci téren érdemi döntések, olyan mértékû munkaerõmozgás várható, amely nem csak a versenyképesség és nem csak a szolgáltatási színvonal erõteljes visszaesését hordozza magában, hanem a mûködõképességet is veszélyezteti" - olvasható a közleményben.
A zalai szakszervezetek a 2017. évi piacnyitásból származó, a közösségi közlekedés minõségét érintõ veszélyforrásokra is felhívták a figyelmet. Nem értenek egyet azzal a szándékkal, hogy a piacnyitás elõkészítésével párhuzamosan egyes járatokat alvállalkozásba adjanak. Az érdekvédõk szerint a piacliberalizáció következtében annyira sokszereplõssé alakulna a közlekedési piac, hogy a közlekedés összehangolása, irányítása rendkívül bonyolulttá válna.
Az érdekvédõk szerint mindez ellentmond annak a kormányzati törekvésnek, hogy színvonalasabb, minõségibb legyen a közösségi közlekedés.
A szolgáltatási színvonal érdekében alágazati szintû aláírásgyûjtõ akcióba kezdenek, ha a "kiszervezések és az alvállalkozásba adás szándéka tovább folytatódik" - írták közös közleményükben.
 

MTI - Kanizsa



2015-12-17 12:48:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül