Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895113    








Honlapkeszites

Megerõsítették a kiválást a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulásból

A közgyûlésen elfogadták a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulásból történõ kiválással kapcsolatos döntés megerõsítésére vonatkozó javaslatot, mely kiválás már hónapok óta húzódik.

Az önkormányzata korábban azért döntött a kiválás mellett, mert egy módosított megállapodás miatt 2020 végéig a társulást fenntartási kötelezettség terhelte volna. A társulásnak tagja városunk, valamint másik 20 településsel együtt alapítója is.
A júniusi határozat értelmében a módosított társulási megállapodást nem fogadta el az önkormányzat, és eldöntötte, december 31-i határidõvel kilép a Zalaispából.


A kiválás során felmerülõ elszámolási és egyéb viszonyok tekintetében újratárgyalhatta a dolgot a két fél, melynek határidejét augusztus 31-ben határozták meg.
A döntés értelmében Dénes Sándor polgármester tájékoztatta Dékány Endrét, a Zalaispa elnökét, a kiválásról, valamint a kiválás kötelezettségeirõl érdeklõdött. Válaszlevélben Dékány Endre azt írta a kanizsai önkormányzatnak, hogy az elszámolás hosszabb idõt vesz igénybe, emiatt türelmet kér. Azonban a második kérdésre nem válaszolt.
Újabb levélváltások után városunk polgármestere, állásfoglalást kért a megyei Kormányhivataltól, hogy a társulás kiválással kapcsolatos intézkedése és tevékenysége megfelel-e egy adott törvény, illetve a társulási megállapodás elõírásainak, továbbá annak mûködésére vonatkozó szervezeti és mûködési szabályoknak. Ezen túl kérte, szeptember 7-i határidõvel, a kormányhivatalnál kezdeményezzenek a Zalaispával szemben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását.
Egy elfogadott napirend másik pontja pedig rögzítette, hogy a Zalaispa Operatív Bizottsága által a kiválásra létrehozott munkacsoportba jogi és pénzügyi munkatársat delegál. A Társulási Tanács októberi ülésén napirendi pontként szerepelt a kiválás miatti módosítás és a kilépés elveit szabályozó eljárásrend, azonban az ülés napirendjérõl levételre került, döntéshozatalra nem került sor.
A társulás, ahogy az elõterjesztésben is olvasható, 2014 óta akadályozta, hogy a társulásból történõ kiválásról a jogszabályban, illetve a megállapodásban meghatározott határidõben a döntés elõtti mérlegelést lehetõvé tevõ, tényszámokkal alátámasztott határozatot hozhasson. Ezért a közgyûlés elfogadta a javaslatot, tehát megerõsített a kiválással kapcsolatos döntését. Fotó: zalaispa.hu

V.M.

 

Közel 300 nyugat-magyarországi település hulladékgazdálkodását fejlesztették

Több mint 280 település közel negyedmillió lakosa számára bõvítették és korszerûsítették a hulladékgazdálkodási rendszert, egymilliárd forintot meghaladó beruházással - tájékoztatta a Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás csütörtökön az MTI-t.


A Nyugat-Balaton és a Zala-folyó medencéjének térségében megvalósított projekt keretében fejlesztették a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkját, illetve korszerûsítették az informatikai hátteret.
A Zalaispa területén mûködõ közszolgáltatók - a Celli HUKE Kft., a Keszthelyi HUSZ Kft., a Lenti Hulladékkezelõ Kft., a Netta-Pannonia Kft., a Zala-Depo Kft. és a Zalaispa Nonprofit Zrt. - által az elmúlt években kiépített hulladékgazdálkodási rendszernek köszönhetõen országos viszonylatban is magas a szelektív hulladékgyûjtés aránya. A most zárult program keretében bõvítették azoknak az ingatlanoknak a számát, amelyek a házhoz menõ szelektív gyûjtõterülethez tartoznak, továbbá növelték a hulladékgyûjtõ jármûvek és edényeztek számát is.
Az Energiahatékonysági Operatív Program keretébõl elnyert, a költségek 92 százalékát fedezõ 1,083 milliárd forintos támogatás jóvoltából 282 település mintegy 244 ezer lakosa részesülhet a korszerûbb hulladékkezelés elõnyeiben - közölte a hulladékgazdálkodási társulás.

 

MTI - Kanizsa



2015-12-17 18:51:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül