Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893043    








Honlapkeszites

20 százalékkal többet költenek napi fogyasztási cikkekre a háztartások decemberben

Egy háztartás átlagosan 74 ezer forintot költött élelmiszerre és háztartási vegyi árura tavaly decemberben, ami 20 százalékkal volt több a havonta átlagosan elköltött 61 500 forintnál - közölte a Gfk Hungária piackutató.


Tájékoztatásuk szerint a családok jövedelmi szintjüktõl, koruktól, lakóhelyüktõl függetlenül a napi fogyasztási cikkekre fordított éves kiadásaik 10 százalékát decemberben költik el.
A jövedelem alapján a legmagasabb és a legalacsonyabb 20 százalékba sorolt csoportok nominális decemberi költése között viszont jelentõs az eltérés: 97 ezer forintot, azaz csaknem a dupláját fordítják a magas jövedelmû háztartások decemberben élelmiszerre és háztartási vegyi árura a legalacsonyabb jövedelmûeknél mért 52 ezer forinttal szemben.
Az élelmiszer és háztartási vegyiáru-piacon az üzletek decemberben bonyolítják az éves forgalom 10 százalékát.
Kiemelten nagy arányban költenek a háztartások a karácsonyi sütés-fõzés alapanyagaira, csokoládéra, majonézre, hagyományos kakaóporra, sütõporra, vanília cukorra, mustárra és tejszínhabra. Magas az ajándéknak szánt testápolási termékek, illetve csokoládék, szeszes italok és borok decemberre esõ értékesítési aránya is.
A költések alapján a 2011-ben regisztrált visszaesést követõen évrõl-évre nõ a háztartások által megvásárolt szaloncukor mennyisége. A növekedést általában az olcsóbb kimért termékek generálják, míg a csomagolt szaloncukrok piaca fokozatosan csökkent az elmúlt évek során.
Tavaly a vásárlók átlagosan 1405 forintot fizettek egy kiló szaloncukorért, a kimért szaloncukrok átlagára 980 forint volt kilónként, míg a csomagolt termékeké ennek több mint két és félszerese, 2578 forint.
 

MTI - Kanizsa



2015-12-18 06:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül