Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891412    








Honlapkeszites

Az idén év végéig mintegy 800 milliárd forint forrást fizet ki az MVH

Ebben az évben mintegy 800 milliárd forint forrást fizet ki a gazdálkodóknak a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - mondta a hivatal elnöke az MTI-nek a 2015-ös év munkáját értékelve.


Gyuricza Csaba közölte: a mintegy 800 milliárd forint összegû agrár- és vidékfejlesztési támogatást az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki. A szóban forgó támogatási kifizetés várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az elõzõ évi szintet. Jelezte: a 2015-ös kifizetések tartalmazzák az unió elõzõ - 2007-2013-as - pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket is. Így - vélekedett az MVH elnöke - lehetõség lesz forrásvesztés nélkül lezárni az elõzõ programozási idõszakot.
Emlékeztetett: elõlegként 8 támogatási jogcímre az év végéig mintegy 200 milliárd forint támogatás jut majd el a gazdákhoz. Európában egyedülálló - hívta fel a figyelmet az elnök -, hogy 8 jogcímre fizet Magyarország elõleget. Ez versenyelõnyt jelent a magyar gazdáknak az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) reformjának elsõ évében.
Az elõzõ uniós pénzügyi ciklus elszámolásainak lezárásán túl az MVH-nak 2015-ben el kellett indítania az új Vidékfejlesztési Program finanszírozásával összefüggõ tevékenységét is. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program részeként négy felhívást tett közzé - az agrár-környezetgazdálkodás, az ökogazdálkodás, a LEADER-es helyi fejlesztési stratégia, valamint a trágyatárolók építésére vonatkozó - támogatási jogcímként.
Gyuricza Csaba beszélt arról is, hogy a hivatal elsõ számú vezetõjeként nehéz örökséget kellett átvennie, amikor 2015 márciusában kinevezték az MVH elnökévé, mivel sok nem kívánatos üggyel terhelt idõszakot követõen vette át a hivatal irányítását. Emellett pedig 2015-ben indult el a KAP-reform nyomán az uniós új agrártámogatási rendszer, amely szintén kihívást jelentett az MVH számára, mivel ez sok változással járt.
Eredménynek nevezte, hogy lényegében nagyobb zökkenõk nélkül sikerült elindítani Magyarországon az új agrártámogatási rendszert. Sikerült kialakítani a rendszer mûködtetéséhez szükséges informatikai hátteret. Emellett a hivatal átalakította ellenõrzési rendszerét is. Mindez gazda- és ügyfélbarát módon történt meg - húzta alá az elnök. Hozzátette: a gazdálkodókat folyamatosan tájékoztatták az ellenõrzések új módszereirõl. Ennek szellemében alakították át a hivatal teljes információs és ügyfélszolgálati rendszerét is, ennek lényege a decentralizáció volt. Így a gazdák egyszerûbben, gyorsabban és átláthatóbb módon juthattak információkhoz. Újdonságnak nevezte, hogy a gazdák támogatási kérelmeik benyújtását követõen információt kaptak a kérelembenyújtásban elkövetett hibákról. A szükséges ellenõrzéseket az MVH határidõre elvégezte, és ennek köszönhetõen október közepén megkezdõdhetett a 2015-ös támogatások elõlegeinek kifizetése a gazdák számára.
A jövõ évrõl szólva elmondta: az MVH határidõre, de inkább határidõ elõtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendõ mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent. Jelezte: a Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban, ami szintén nagy munkát jelent az MVH számára. Továbbá a kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövõ évben megteremtve a mûködés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.

 

MTI - Kanizsa



2015-12-26 07:51:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül