Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893580    








Honlapkeszites

ÁSZ-elnök: az állammenedzsment megújítására feltétlenül szükség van

Szemléletváltást kell megvalósítani az állami és önkormányzati cégek menedzselésében, az állami cégek menedzsmentjének megújítására feltétlenül szükség van - hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevõszék (ÁSZ) elnöke az MTI-nek adott év végi interjújában.

Domokos László kiemelte: az ÁSZ idén kiemelt hangsúlyt helyezett az önkormányzati gazdasági társaságok ellenõrzésére, a számvevõk 35 távhõszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég ellenõrzését végezték el. "Felhívtuk a figyelmet a társaságok számviteli, gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát is" - mondta az ÁSZ elnöke.
Rámutatott: az állami és önkormányzati gazdasági társaságok ellenõrzési tapasztalatai alapján fogalmazta meg az ÁSZ a javaslatait az állami cégek menedzsment megújítása érdekében.


Domokos László szerint lényeges, hogy a köztulajdonban lévõ, közszolgáltatásokat nyújtó cégeket - amelyek nem ritkán százmilliárdos közvagyon kezelnek, és százezreknek biztosítanak közszolgáltatásokat - a legfelkészültebb vezetõk irányítsák. Az elvárásokat és a juttatásokat is közelíteni kell az üzleti szférában bevált gyakorlatokhoz, a cégeket és a vezetõk munkáját pedig folyamatosan értékelni kell a szabályosság, eredményesség, gazdaságosság szempontjából - mondta a számvevõszéki elnök.
Emlékeztetett arra: az ÁSZ javaslatait szeptemberben kormányhatározatba is foglalták, amely tartalmazza, hogy az állami cégek vezetõinek szigorú etikai elveknek kell megfelelniük.
Domokos László hangsúlyozta: "az ÁSZ-nál tervezzük, hogy beépítjük az ellenõrzéseinkbe a menedzsment teljesítményének értékelését a kormányhatározatban is megfogalmazott szempontok szerint." Az eddigi tapasztalatok alapján az ellenõrzöttek többségénél nem, vagy csak részben valósult meg az intézmények tevékenységére és céljára vonatkozó eredményes, hatékony és gazdaságos mûködés. A legtöbb esetben a teljesítmény értékelésének legalapvetõbb lehetõségei sem voltak biztosítottak, az intézmények ugyanis sem kitûzött célokat, sem mérhetõ mutatókat nem határoztak meg. "Világos, mérhetõ célok nélkül, nem várható el eredmény sem" - hangsúlyozta az elnök. Lényeges, hogy minden közpénzt felhasználó szervezet folyamatosan biztosítsa a szabályos, a korrupciót már szervezeti szinten megelõzõ integritásalapú mûködést - jegyezte meg.
Elmondta: az Állami Számvevõszék (ÁSZ) 2015-ben 221 jelentést és 25 elemzést hozott nyilvánosságra. Az idén befejezett ellenõrzések közel 750 közpénzt használó szervezetet érintettek, ezek közül több mint 350 szervezetnek az ÁSZ közel 2000 intézkedést igénylõ javaslatot fogalmazott meg - szögezte le Domokos László.
Az elnök emlékeztetett arra: az adóhatóságot érintõ számvevõszéki ellenõrzéssel hozzájárultak a NAV mûködési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenõrzésével ráirányították a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi hiányosságaira, ezzel támogatták az MNB kontroll-mechanizmusainak megerõsítését. Az ÁSZ elvégezte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2007-2013 közötti idõszakra vonatkozó rendszerellenõrzését, az ellenõrzési tapasztalatok összegzése alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát. "Mindhárom terület - a hatékony adóbeszedés, a jól mûködõ pénzügyi felügyelet és az uniós pénzek felhasználása - meghatározó az ország jövõje szempontjából" - mutatott rá az ÁSZ elnöke.
Az ÁSZ befejezte a minden állami felsõoktatási intézményre kiterjedõ rendszerszintû ellenõrzését is. "Hozzájárultunk a felsõoktatási intézmények mûködését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodására vonatkozó elõírások és a tulajdonosi joggyakorlás megerõsítéséhez" - mondta Domokos László. Az ÁSZ 2015-ben elvégezte továbbá 22 állami erdõgazdaság ellenõrzését, és az állami vagyongazdálkodás mintegy két évtizede fennálló problémáira irányította rá a figyelmet - mutatott az ÁSZ elnöke.
Ismertette: 2015-ben az ÁSZ összesen 171 alkalommal értesítette valamely hatóságot az ellenõrzései során feltárt bûncselekményre, súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt. A nyomozó hatóságoknak tett értesítések nyomán leggyakrabban hûtlen kezelés, számviteli rend megsértése és költségvetési csalás gyanúja merült fel. A 22 ellenõrzött állami erdõgazdaságból 21-nél kellett a könyvvizsgálói kamarához fordulni, mivel a könyvvizsgálók által évrõl-évre auditált mérlegek nem a valós állapotot tükrözték. A NAV irányába tett értesítések 70 százaléka a 2014-es országgyûlési választások kampánypénzeinek ellenõrzése során feltárt szabálytalanságokhoz kapcsolódott.
A közbeszerzési szabálytalanságok közül a legtipikusabb a közbeszerzési eljárás mellõzése, valamint a megkötött szerzõdések jogszerûtlen módosítása volt. Az ÁSZ által kezdeményezett közbeszerzési jogorvoslati eljárások során a Közbeszerzési Döntõbizottság idén összesen 5,6 millió forint bírságot szabott ki. A közbeszerzési szabálytalanságok túlnyomó részét felsõoktatási intézmények és egészségügyi intézmények - még folyamatban lévõ - ellenõrzései során tárták fel a számvevõk - mondta Domokos László.

 

MTI - Kanizsa



2015-12-27 12:18:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül