Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895278    








Honlapkeszites

Január 1-jén megszûnik a 198-as tudakozói hívószám

Január elsejével megszûnik a 198-as tudakozói hívószám, a következõ évtõl kizárólag az ötjegyû 11800-as telefonszámon érhetõ el a szolgáltatás - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán az MTI-vel.


 A hatóság tájékoztatása szerint péntektõl már hangbemondás sem figyelmezteti a 198-as telefonszámot felhívókat arra, hogy az országos belföldi egyetemes tudakozó hívószáma megváltozott. A rendelkezés értelmében a valamennyi magyarországi vezetékestelefon- és mobiltelefon-elõfizetõ által hívható egyetemes szám mellett az egyes szolgáltatók fenntarthatják saját piaci alapú tudakozószolgáltatásukat is, amelyek szintén 5 számjegyûek.
A 11800-as hívószámú országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a továbbiakban is a lakossági és az üzleti elõfizetõk vezetékes, valamint mobiltelefonszámairól lehet információkat kérni a nap 24 órájában, ha az érintettek elõzetesen hozzájárultak azok közléséhez.
Az NMHH 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó mûködtetésére, azon az összességében legkedvezõbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert. Az Invitel szerzõdése korlátozott idõre szól, a hatályos európai uniós rendelkezések ugyanis elõírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát.
A közlemény szerint az öt számjegyû hívószámra uniós elõírás miatt tértek át, mivel a közösségi szabályozás fokozatosan kivezeti a háromtagú hívószámokat.

 

MTI - Kanizsa



2015-12-30 12:07:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül