Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949020    








Honlapkeszites

Eséllyel a munkaerõpiacon

Eséllyel a munkaerõpiacon címmel kétnapos konferenciát szervezett a Dunántúli Roma Vezetõk Szövetsége az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával. A Halis István Városi Könyvtárban megrendezett konferenciát Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ nyitotta meg.

Esélyadásról van szó, amikor egy ilyen összejövetelt szerveznek – hangsúlyozta. Esélyt adnak azoknak az embereknek, akik nehéz helyzetben vannak, akik nemcsak azért kérnek esélyt, hogy a munkaerõpiacon megtalálják a helyüket, hanem az élethez kérnek esélyt, hiszen ha valakinek nincs rendszeres munkája, nem tudja eltartani a családját, nagyon nehezen éli meg a mindennapokat. Nemcsak a romáknak van ilyen problémája, a társadalom jelentõs részének ezzel a gonddal kell megküzdenie.


Igaz a már közhelynek számító mondás, tanulni, tanulni, mert a tanulással lehet nagyobb eséllyel belépni a munkaerõpiacra. Minél szélesebb ismeretekkel rendelkezik valaki, annál nagyobb esélylyel indul el a munkához jutás versenyében.

Nagy József György, a DRVSZ elnöke köszöntõjében kiemelte, érdemes megvizsgálni a konferencia címéül szolgáló mondatot, van-e esélye a romáknak a munkaerõpiacon. Nagyon komoly erõfeszítéseket tesznek a munkaügyi központ vezetõi és a roma civil szervezetek a képzési foglalkoztatási programok indításáért annak érdekében, hogy minél több romát el tudjanak helyezni. Rengeteg képzést indítottak az elmúlt években, azonban nem tudták õket a munkaerõpiacra visszajuttatni. Ezen változtatni kell, olyan szakirányú képzéseket kell elindítani, amire szükség van. A hagyományokkal foglalkozó képzéseket meg kell õrizni, de ezekkel, sajnos, nem tudnak napi megélhetési forrást biztosítani. Folytatják a tanulási hajlandóságot vizsgáló felmérést megyénkben, és kiterjesztik Dél-Dunántúlra is. Megkérdezik a romákat és a munkaadókat, milyen irányba szeretnének elindulni. Milyen foglalkozásokat szeretnének a romák, és mire van szüksége a munkaadóknak. A konferencián számos elõadás hangzott el a romák képzési, elhelyezkedési lehetõségérõl, kiemelten a fiatalok, a tartósan munkanélküliek és a nõk esélyeirõl. A konferencia elérte célját – összegezte Nagy József György, DRVSZ elnök.

Hangsúlyos téma volt a média szerepe az elõítéletek csökkentésében és a reális cigánykép kialakításában, hiszen a médiák többségében a romákról közölt hírek nagy része negatív hír. Ebben nagyon nagy változást szeretnének elérni, ha kell, a kormányzat segítségével is. A médiumok egyik oldalról azt mutatják be, a romák bûnözõk és nem dolgoznak, a másik oldalról viszont azt, hogy nagyon sok pénzt költenek roma ügyre, aminek gyakorlatilag nincs hozadéka. Nagy József György szerint azonban a romákra fordítható pénzek nem érnek le a romákhoz, elvesznek valahol.

B.E.



2007-10-12 09:41:23


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül