Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892113    








Honlapkeszites

Jól megtérül a geotermikus távfûtési beruházás

Legalább még 20-25 település távfûtési rendszerét lehetne megtérülõ beruházással átállítani a geotermális energia használatára az eddigi mintegy tucat projekten túl - állítja a geotermális projektek fejlesztésével foglalkozó EU-Fire Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Kiemelik: a települési távhõrendszerek átállítása a geotermális energiaforrásokra már az elsõ években is 15 százalékkal csökkentheti a hõtermelés költségeit, és ez az arány a beruházás megtérülése után tovább javulhat.
 

Jelenleg alig tucatnyi magyar településen - például Makón és Csongrádon - hasznosítják a geotermikus energiát a távfûtésre. Ugyanakkor Magyarország területének mintegy kétharmada - elsõsorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye - megfelelõ körülményeket kínál a geotermikus energia felhasználására - mutat rá közleményében a cég.
 

Kovács Péter, a cég ügyvezetõje szerint a megtérülés szempontjából fontos feltétel, hogy a területen legyenek stabil hõigények. Mérsékli a költségeket az is, ha a geotermiában gondolkodó település már eleve rendelkezik távhõrendszerrel - tette hozzá.
 

Egy átlagos projekt 10 millió euróba - mintegy 3 milliárd forintba - kerül, ebben már benne van az új termelõ- és visszasajtoló kutak fúrásának költsége is. Azonban ha már van a területen termálkút, és meglévõ távfûtési rendszerre kell rácsatlakozni, jóval olcsóbb lehet a beruházás - jelezte az ügyvezetõ.
Kovács Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a geotermális energia hasznosításakor nem égetnek el tüzelõanyagot, nincsenek fûtõanyagköltségek, így a termelés hosszú távon is kiszámítható. A technológia alkalmazásának kiterjesztése az államnak is milliárdos bevételt jelenthet a megtakarított szén-dioxid értékesítésével - fûzte hozzá.
 

A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat 2006 óta foglalkozik geotermikus projektek mûszaki, jogi és pénzügyi megvalósításával. Eddig közel kétmilliárd forint összegû ilyen beruházást hajtott végre, jelenleg is több fejlesztésen dolgozik. A folyamatban lévõ beruházások összértéke több mint 53 milliárd forint. Az EU-Fire eddigi geotermális projektjei éves szinten mintegy 9500 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet - tájékoztattak a közleményben.
 

MTI - Kanizsa



2016-01-03 06:58:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül