Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892726    








Honlapkeszites

Az állampolgárok hétköznapi életét érintõ döntések tíz milliárdot hagynak az emberek zsebében

Az idei díjcsökkentésekkel mintegy tízmilliárd forintot hagy az állampolgárok zsebében a kormány, és ezt az összeget tovább akarják emelni - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.


Csepreghy Nándor az állampolgárok hétköznapi életét érintõ döntések közül kiemelte, hogy mostantól évente négyszer lehet ingyenesen igényelni erkölcsi bizonyítványt, a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása minden esetben ingyenessé válik, hasonlóan az ellopott okmányok pótlásához. A jogosítvány kiváltása elsõ alkalommal díjmentes, ingyenes a családi állapot miatti névváltoztatás miatti okmánycsere, miként a diákigazolvány és a pedagógusigazolvány kiváltása is - sorolta.
Emellett a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának kiváltása, pótlása is ingyenes lesz, és a felsõoktatási intézményekbe jelentkezés eljárási díját az állam lényegében eltörli.
Újabb könnyítés, hogy a 300 négyzetméteresnél kisebb ingatlanokra nem kell építési engedélyt kérni, csak bejelentési kötelezettség van - emlékeztetett.
Az államtitkár a cégekkel kapcsolatban közölte: egyebek mellett az adóhatósági nyilatkozatok, igazolások kiállítása válik ingyenessé, ahogyan a vállalkozói igazolvány kiadása is, és illetékmentesen állítják ki a cégkivonatokat, a cégnyilvántartásban szereplõ elektronikus okiratokat.
Ha az állam egy engedélyezési eljárást nem folytat le határidõre, akkor a vonatkozó járulékokat automatikusan visszatérítik.
Csepreghy Nándor arra is kitért, hogy jelenleg 240 kormányablak mûködik, a tervek szerint 270 lesz az év közepére, a január 15-tõl itt elintézhetõ hivatalos eljárások száma 630, az év végére pedig ezerre emelkedik.
Hangsúlyozta: az állami bürokrácia csökkentésére a kormánynak azért van lehetõsége, mert a reformok mûködnek, és egyre több olyan költségvetési tartalék áll rendelkezésre, amely lehetõvé teszi a bürokrácia lebontását. Mindez arról szól, hogy mitõl lesz egyszerûbb, gyorsabb az állam mûködése, valamint olcsóbb az állampolgároknak, akik adóforintjaikból fenntartják az államot - mondta. Hozzátette: e cél érdekében a kormány 2015-ben 110 törvény módosítására tett javaslatot, ezek hatását mostantól lehet érezni a mindennapi életben.

MTI - Kanizsa



2016-01-05 05:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül