Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895446    








Honlapkeszites

Méhnyakszûrésre 480 millió forintot csoportosít át a kormány

A kormány 480 millió forintot csoportosít át a védõnõi méhnyakszûrés idei finanszírozására - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában.



A határozat szerint a védõnõi méhnyakszûrés idén jelentkezõ többletkiadásának fedezetére csoportosít át csaknem félmilliárd forintot a kabinet a gyógyító-megelõzõ ellátás céltartalékának terhére.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly novemberben közölte, hogy folytatódik a védõnõi méhnyakszûrési program, amelynek az a célja, hogy az érintett nõk a lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a szûrõvizsgálatot. A program indulásától a védõnõk segítségével csaknem 54 ezer nõ vett részt vizsgálaton, és 1600 esetben fedeztek fel valamilyen kedvezõtlen elváltozást náluk.
Az Országos Tisztifõorvosi Hivatal 2013-ban indította útjára azt az európai uniós programot, amely a védõnõi méhnyakszûrést országossá terjesztette ki, célja pedig az, hogy a méhnyakrák okozta halálozás jelentõsen csökkenjen Magyarországon.
A méhnyakszûrés kiterjesztését segítõ uniós projekt októberben véget ért ugyan, de a program folytatódik, és azokon a településeken, ahol az ehhez szükséges képesítést a védõnõ megszerezte, a szûrés zavartalanul folytatódhat. A cél, hogy 2018 végéig lehetõség szerint minden védõnõ szerezze meg a népegészségügyi célú méhnyakszûrés végzéséhez szükséges képesítést.

 

MTI - Kanizsa



2016-01-06 05:19:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül