Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893356    








Honlapkeszites

Magyar Posta: az újításoknak köszönhetõen lassult a csekkes befizetések visszaesése

A Magyar Posta tavaly bevezetett újításaival mérséklõdött a csekkes befizetések csökkenésének tendenciája: míg a korábbi idõszakban éves szinten 4-5 százalékkal csökkent a csekkvolumen, addig 2015-ben, az új fejlesztéseknek köszönhetõen, 2 százalékra lassult a visszaesés üteme - közölte a Magyar Posta.


Hozzátették, hogy 2015-ben 215 millió darab csekket fizettek be az ügyfelek, 2190 milliárd forint értékben. A fejlesztések közül kiemelték, hogy tavaly év elején a posta kötelezõvé tette a csekk QR-kód feltüntetését. A csekk QR-kód beolvasásával a Magyar Posta mobil applikációján keresztül 2015-ben 370 ezer csekket fizettek be az ügyfelek 3,5 milliárd forint értékben. A csekk QR-kódos befizetések többsége munkaidõn kívül és munkaszüneti napokon történt.
A tájékoztatás szerint népszerûek a csekkbefizetõ automaták, tavaly 280 ezer csekket fizettek be automatán keresztül az ügyfelek, több mint 3 milliárd forint értékben.
A Magyar Posta 2015 nyarán lecserélte 5000 POS-terminálját, ami csaknem a teljes postai hálózatot jelenti, ezzel párhuzamosan megteremtette a bankkártyás csekkbefizetés lehetõségét. Így a korábbi, költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett a csekkeket már kártyás vásárlási tranzakcióként fizethetik be az ügyfelek.
Egyre többen egyenlítik ki így számláikat a postákon, tavaly év végéig 10,3 millió darab csekket fizettek be így az ügyfelek, 97 milliárd forint értékben.
2015 év végén elindult a csekkoló alkalmazás, amely a posta hûségkártya használata mellett postán, a Magyar Posta csekkbefizetõ automatáin vagy az iCsekk applikáción keresztül, a regisztrált ügyfelek által befizetett csekkek adatait tartalmazza. Az automatikusan feldolgozott és kategorizált befizetések mellett lehetõség van arra is, hogy az egyéb kiadásokat és bevételeket rögzítse a felhasználó, és az egyes pénzügyi tételeket tetszõlegesen csoportosítsa, elemezze. A rendszer lehetõvé teszi, hogy a Díjnet szolgáltatást is igénybe vevõ ügyfelek összekapcsolják fiókjukat a postai alkalmazással, ezáltal minden befizetés egy helyen lesz látható.
A Magyar Posta 2016-ban további fejlesztéseket hajt végre a csekkes befizetéshez kapcsolódóan.
 

A szerkesztõségünkhöz eljutatott közlemény pdf-ben itt olvasható.
 

MTI - Kanizsa



2016-01-19 06:40:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül