Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892765    








Honlapkeszites

Szakértõ: magánvagyonukkal felelhetnek a kft-tagok a törzstõkeemelés elmulasztása esetén

Ha nem emelik fel a kft-k a törvényileg elõírt 3 millió forintra törzstõkéjüket, a tagok magánvagyonukkal is felelhetnek a társaság tartozásaiért, és nem vehetnek fel osztalékot - mondta Balsai István ügyvéd az M1 aktuális csatorna szombati mûsorában.



Hozzátette: a kötelezõ törzstõkeemelést egy éven túl is lehet teljesíteni, a társasági szerzõdésben kell meghatározni, mikorra teljesül.
A törvény szerint a 2014. március 15. elõtt alapított kft-knek 2016. március 15-ig kell megemelni a törzstõkéjüket, illetve meghatározni a társasági szerzõdésben az emelés dátumát. Ennek elmulasztása esetén a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást is indíthat, aminek bírság is lehet a vége - hívta fel a figyelmet a szakértõ.
A legtöbb kis- és középvállalkozás a 2014. március 15. elõtt érvényes 500 ezer forintos minimális tõkével mûködik Magyarországon - mondta, hozzátéve: az emelést több módon el lehet végezni, a leggyakoribb, hogy a tagok maguk emelik meg a tõkét, vagy elszámolják a nyereség terhére.
Balsai István arra is kitért, hogy a törzstõkeemelés kapcsán többféle okiratot kell elkészíteni, módosítani kell az alapító okiratot is, ami illetékmentes, de csak ügyvéd közremûködésével hajtható végre.

 

MTI - Kanizsa



2016-01-24 06:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül