Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892295    








Honlapkeszites

A keresletvezérelt szakképzés aktuális kérdései
A keresletvezérelt szakképzés aktuális helyi kérdéseirõl tartott Nyugat-dunántúli Regionális Szakképzési Fórumot a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

A fórumra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött Együttmûködési Megállapodás keretében, a munkaerõ-piaci szereplõk és az iskolarendszerû OKJ-s szakképzés koordinációjának támogatása céljából került sor. Tekintettel arra, hogy a gazdasági érdekképviseletek – köztük a szakszervezetek is – érdekeltek abban, hogy a vállalatok munkaerõ-kereslete és a munkaerõpiac kínálata között a lehetõ legnagyobb összhang jöjjön létre, szükséges, hogy a következõ idõszakban is folytatódjon a párbeszéd a szakképzésben érdekelt szereplõk között. A fórum lehetõséget biztosított a munkarõ-piaci szereplõk szakképzéssel kapcsolatos ismereteinek aktualizálására, véleményeik ütköztetésére. A munkavállalói és munkaadó szervezetek és a képzésért felelõs intézmények képviselõi kölcsönösen megvitathatták az iskolarendszerû képzésrõl kialakult javaslataikat, tapasztalataikat.

A program során Szmodics Józsefné, a hivatal Mûvelõdési és Sportosztályának vezetõje a város oktatási helyzetét vázolta fel. Dr. Szabó Imre, a Liga szakértõje bevezetõ elõadásában a szakképzés általános helyzetérõl, a projekt lebonyolításának regionális tapasztalatairól, és a szakszervezetek szerepérõl beszélt. Pölöskei János, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója a régió, és ezen belül a kistérség munkaerõ-piaci helyzetét, a hiányszakmákat, a foglalkoztatáspolitika aktuális helyzetét ismertette. Herman Miklós, a GE Hungary Zrt. Nagykanizsai Fényforrásgyár területi igazgatója többek között a vállalkozások szakképzési szerepvállalásának lehetõségeit, a szakképzés és a munkáltatók kapcsolatát, a szakképzéssel szembeni igényeket emelte ki elõadásában. Mérksz Andor, a Kanizsa TISZK ügyvezetõ igazgatója az iskolarendszerû képzés lehetõségeirõl, a kihívásokról, és a realitásokról szólt a szakképzés átalakított intézményrendszerének tükrében. A szakképzés aktuális helyzetérõl és jövõjérõl, a vállalkozások szakképzési szerepvállalásának lehetõségérõl és gyakorlatáról, a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok, valamint a Regionális Konzorciumi Tanács feladatáról Erdeiné Horváth Klára koordinátor foglalta össze a tapasztalatokat.

B.E.

2009-07-03 10:48:27


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül