Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948449    








Honlapkeszites

XVI. Miklósfai Répa Fesztivál - A versenyzõk fantáziája határtalan

Hóesésben érkeztek a XVI. Miklósfai Répafõzõ Fesztivál vendégei a Mindenki Házába, a rendezvény helyszínére. A délelõtti „Öregfiúk” hagyományos futballmérkõzése és a répás ételek zsûrizése után délután a kulturális mûsoroké és a kóstolóé volt fõszerep, amit a 19 óra tájban kezdõdõ répavacsora követett. A felhívásra 18-an neveztek 27 ételkülönlegességgel. A rendezvényt Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyûlési képviselõje is meglátogatta, de a közönség soraiban foglalt helyet Dénes Sándor polgármester, Karádi Ferenc és Tóth Nándor alpolgármester is.

 Amikor Köteles Józsefné, a Miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke megnyitotta a rendezvényt, már csak állóhely volt az épületben. S amire a Miklósfai Szirének Püspökiné Jámbor Zsuzsanna karnaggyal az élen, romantikus dalaikkal a színpadra léptek, szinte talpalatnyi hely sem maradt a házban. A színes mûsor kavalkádban fellépett még a Bojtár Népzenei Együttes, a Pántlika Néptánccsoport, a miklósfai Silló Kinga versmondó és a Göller testvérpár standard táncok elõadásával.


A miklósfai répások híres ünnepén két csapatot alkottak a „kétkezi” munkások, de ha kellett, besegítettek egymásnak. A rétes nyújtásban Déri Istvánné, Mozsolics Istvánné, Sánta Jánosné és Kucsebár Jánosné jeleskedett. Közel 300 adag répás, aszalt szilvás és meggyes rétest sütöttek az asszonyok, a mamák. A fõzõcsapatot Meleg Lászlóné, Milávecz Lászlóné és férje, Milávecz László, Takács Heidi, Zsigmond Ferencné, Kütsön Jánosné, Siló Elemérné, Iványi Lászlóné és Gáspár Jánosné alkották.

A kulturális mûsor után izgalmas pillanatok következtek. A közönség kissé megéhezve fogott a zsûrizéshez, és alaposan átgondolva adta le a szavazatát az általa legjobbnak tartott közönség-díjra. Az Eszteregnyei Õszirózsa Dalkör elsõ alkalommal nevezett be a versenybe, s máris sikert arattak, de szemmel láthatóan sokak csodálatát váltotta ki a helyi Horváth Imréné grillázs répatortája is.

Rákhely Árpád szakoktató, zsûri elnök irányításával a zsûritagok is – Pálfi Zsuzsanna mestercukrász, Vadkerti-Tóth Jánosné répatermesztõ, Kóbor Béla, miklósfai kötõdésû kisvendéglõ tulajdonos és Dancsó Károlyné szakács – jó munkát végeztek. Az elnök határozott véleménye szerint az idei répa fesztivál nagyon jól sikerült. Megítélése szerint szülei tradicionális étele, a paradicsomos répa füstölt csülökkel és babbal kombinálva a legjobb. Idén is találkoztak egy különlegességgel, a savanyú répából készült salátával, aminek különleges ízt kölcsönzött a hozzáadott kapor, a hagyma és a mustár. Mindezt egy rántott zeller szelettel egészítette ki a versenyzõ. Vadkerti-Tóth Jánosné, a répasavanyításban is jártas zsûritag megjegyezte: nagyon finom étkeket kóstoltak. Véleménye szerint a miklósfai kovászos savanyítási eljárás a legjobb. A tejfölös már a különleges kategóriába tartozik, mert az inkább a liszói, déli, somogyi vidékeken volt jellemzõ étel. Mindegyik répás rétes elnyerte a tetszését. A versenyzõk fantáziája határtalan, ezért néha meglepõ dolgokat produkálnak – tette hozzá. Idén a répás töltelékkel töltött tortilla számított különlegességnek, de nagyon finom volt a díjnyertes diós-répás kocka is.

Vadkerti-Tóth Jánosné felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a répát a felhasználás elõtt kezelni kell, cukros tejben ki kell fõzni, hogy elveszítse a mustárolaj tartalmát, amitõl a retek-féle ízhez hasonlít.

Eredmények: hagyományos „egytál” répaétel kategóriában I. helyezést ért el a helyi Mi-Nõk klubja. Különleges kategóriában Horváth Imréné (Miklósfa), Édességek kategóriában Imrei György. A zsûri szakmai különdíját Horváth Imréné kapta, a közönségdíjat pedig a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház „Mamik” Hagyományõrzõ Dalköre.

B.E.

További képek a galériában.



2016-01-25 13:05:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül