Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893516    








Honlapkeszites

Jól telelnek az õszi vetések

Kifejezetten jó állapotban vannak az õszi vetések, kedvezõen hatott a növényi kultúrákra az utóbbi idõszak csapadékos idõjárása - mondta a Földmûvelésügyi Misztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára egy szakmai rendezvényen.


Czerván Györgyöt idézve a kormányzati hírportál közli: a mintegy 970 ezer hektáron elvetett õszi búza állapota többségében kedvezõ. Õszi árpát 238 ezer hektáron vetettek, õszi káposztarepce több mint 230 ezer hektáron került a földbe. Ezek a vetések is kedvezõ állapotban telelnek át.
Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a mezõgazdasági munkák szünetelnek, az õsszel elvetett állományok nyugalomban vannak. Az esetleg víz által borított területeken levõ növények 1-2 hetet bírnak ki lényeges minõségromlás nélkül - fejtette ki.
Az államtitkár közölte: a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége (GOSZ) tagjain keresztül megkapott információk alapján a belvíz nem okozott lényeges károkat az õszi állományokban és még nem veszélyezteti a tavaszi munkák elvégzését sem. Az államtitkár hozzátette: természetesen indokolt a helyzet folyamatos nyomon követése, mivel a belvizes területek fennmaradása, vagy növekedése negatív következményekkel járhat.
Az államtitkár az ágazat teljesítményérõl és kibocsátásáról elmondta: az elõzõ évhez képest tovább emelkedett, 2015-ben elérte a 2457 milliárd forintot. Ezen belül az állattenyésztés kibocsátása a 2014-es 827 milliárd forinthoz képest 2015-ben várhatóan eléri a 856 milliárd forintot, amely mintegy 3,6 százalékos bõvülés. Ez azért is fontos, mert a kormányzat kiemelt célja, hogy a mezõgazdaságon belül az állattenyésztés helyzetét tovább javítsa - mondta.
Czerván György a kormány.hu szerint hangsúlyozta: az agrár-külkereskedelem - a továbbra is fennálló számos kedvezõtlen nemzetközi hatás ellenére -, összevetve a 2014 elsõ tíz hónapjának adataival, 2015-ben ismét megközelíti a 8 milliárd eurós szintet.

MTI - Kanizsa



2016-01-28 05:57:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül