Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893226    








Honlapkeszites

Munkaerõhiány a jellemzõ térségben, nem a munkanélküliség

Errõl is beszélt Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiacért és képzésért felelõs államtitkára a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központ vezetõségével közös, pénteki sajtótájékoztatóján, amelynek témája a térség kiemelt munkaerõ-piaci fejlesztése volt.


A központ stratégiai ülését követõ eseményen az államtitkár elmondta: a megbeszélés célja elsõsorban az volt, hogyan lehet jó minõségû munkaerõvel ellátni azokat a cégeket, amik már mûködnek. Illetve, hogyan lehet a meglévõ, vagy új beruházás esetén biztosítani a szükséges munkaerõ-igényt.
- Ezért beszélnünk kellett a résztvevõkkel a szakképzésrõl. Többek közt arról, hogyan tehetnénk vonzóvá a kétkezi szakmákat az általános iskolás gyerekek és szüleik számára. Oktatás, tudatformálás, megfelelõ jövedelmi viszonyok és a mobilitás biztosítása szükséges mindehhez – összegezte Cseresnyés Péter, aki hozzátette: az ülés során felvetõdött ötletekrõl, megvalósítandó feladatokról
egy dokumentum, azaz javaslatcsomag készül, amit az aktuális tárcának továbbítanak is.

Szijártó Zsolt, a Nyugat-Pannon Jármûipari és Mechatronikai Központ ügyvezetõje elmondta, a központban résztvevõ szervezetek által közösen megfogalmazott elképzelésekbõl majd a késõbbiekben lesznek konkrét projektek.

Tancsics Róbert, a központ stratégiai tanácsadó testületének elnöke pedig azt hangsúlyozta, a javaslatok nem kimondottan a képzést ölelik fel, hanem a megfelelõ szaktudás alkalmazását a munkaerõpiacon.
- A gyakorlatban mindez azt is jelenti, hogy egy jó képességû, általános iskolás diákot ne gimnáziumba, hanem például szakközépiskolába küldjenek szülei. Ez messze túlmutat a képzésen, ez már társadalom-filozófia. Az oktatásban az ehhez szükséges háttér megvan: szakmailag, finanszírozásában, eszköztárát tekinthetve. A másik pedig – emelte ki Cseresnyés Péter államtitkár gondolataihoz kapcsolódva – a mobilitás biztosítása a munkaerõpiacon – szögezte le Tancsics Róbert.
Azt is, hogy a térségben növelni kell a minõségi munkaerõszámát, a szakképzett tudást, mivel „ez húzza magával a régiót.”Ezáltal kialakíthatóak olyan képzési bázisok, rendszerek, amik ezt a problémát meg tudják oldani.

Sz.Zs.

 



2016-02-06 06:20:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül