Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891435    








Honlapkeszites

Aláírták a Nabuccót

A részt vevõ országok vezetõi egységes szövegû kormányközi megállapodást írtak alá a Nabucco földgázvezetékrõl hétfõn Ankarában, amelynek szövegét a Külügyminisztérium hamarosan nyilvánosságra hozza - közölte Bayer Mihály, a magyar utazó Nabucco-nagykövet Ankarában. Beszámolt arról, hogy a kormányközi megállapodás összhangot teremt a török és az európai szabályozás között annak érdekében, hogy a Nabucco számára egységes és versenyképes nemzetközi jogi környezetet biztosítson.


A kormányközi megállapodásban rendezték a korábban felmerült problémás kérdéseket. Példaként említette, hogy rögzítették: az Európai Bizottságnál és az Európai Bíróságnál lehet jogorvoslatot kérni, ha valamelyik fél nem tartja be a szerzõdésben vállalt kötelezettségeit. Kitért arra: megoldódott az a probléma is, hogy Törökország a gázvezetéken szállított gáz 15 százalékára igényt tartott volna. Mint mondta, a vállalati nyereségadóból való részesedést a vezetékhossz alapján alakították ki, azaz, mivel a vezeték törökországi része lesz a leghosszabb, Törökország kapja a legnagyobb részesedést.

Bayer Mihály elmondta: az osztrák, a magyar, a román, a bolgár és a török miniszterelnök - magyar kezdeményezésre - egy politikai nyilatkozatot is aláírt, amelyben két dolgot vállaltak: azt, hogy amilyen gyorsan lehet, ratifikálják a szerzõdést, és azt, hogy hat hónapon belül a vállalkozást támogató magánjogi szerzõdést kötnek a Nabucco-konzorciummal.



2009-07-13 16:00:39


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül