Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892781    








Honlapkeszites

A város fejlesztéséért, fejlõdéséért

A januári soros ülésen döntött a képviselõtestület egy olyan szervezet létrehozásáról, mely a településfejlesztéssel, városrehabilitációval kapcsolatos fejlesztési programok, projektek teljes körû elõkészítéséért, illetve ezek megvalósításához szükséges projektmenedzsmentért felel. A Nagykanizsai Városfejlesztõ Kft.–t Rodekné Hederics Erika vezeti. Vele beszélgettünk a társaság feladatairól, tevékenységi körérõl.


A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény rendelkezéseinek megfelelõen megváltozott az önkormányzatok feladatköre. Egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek, hangsúlyos szerepet kapott a településfejlesztés-és menedzsment.
Továbbá kellõ felkészültséget igényelt az önkormányzatok részérõl – a szervezeti mechanizmusok korszerûsítése szempontjából is – az uniós fejlesztési források fogadása, a projektek megfelelõ menedzselése, a komplex feladatok végrehajtása – fogalmazott Rodekné Hederics Erika.
A másik fontos szempont a gazdasági társaság létrehozása vonatkozásában – folytatta az ügyvezetõ – egy tavalyi eseményhez datálható. A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program 6. Fenntartható városfejlesztés prioritása hatékony és eredményes végrehajtása érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium az önkormányzattal egy megállapodást írt alá, amelynek része – egyúttal kötelezettsége – hogy olyan önálló szervezeti egységet hozzon létre, amely biztosítja a programmenedzsment feladatok ellátását, illetve mindazt, amely ennek égisze alá tartozik.
Rodekné Hederics Erika ennek kapcsán megjegyezte:
A 2014–2020 programozási idõszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjérõl szóló kormányrendelet alapján közszféra szervezet kedvezményezettek a programmenedzsmenttel kapcsolatos feladatok ellátását 100%-os önkormányzati tulajdonban lévõ gazdasági társasággal is elláthatják. Ezáltal lehetõség nyílt egy olyan professzionális szervezet kialakítására, amely biztosíthatja az összetett mûszaki és gazdasági tevékenységek hatékony és eredményes elvégzését, ugyanakkor garantálja az önkormányzat számára az irányítást. Megvalósulhat egy sokkal hatékonyabb, piacorientált mûködés. A társaság tehát piaci viszonyok között, vállalkozásokra jellemzõ rugalmassággal dolgozhat. Tevékenysége viszont teljes mértékben átlátható az önkormányzat számára.
Arról is beszélt az ügyvezetõ, mennyiben más fejlesztési logikát igényel a városok részérõl a 2014-2020-as programozási idõszak.
- Tervszerû, térségi igényekre szabott fejlesztések tervezése kezdõdött meg az elmúlt két évben. Ezért is találkozhatunk egy teljesen új operatív programmal, a TOP-pal. Egy adott település – esetünkben a megyei jogú város – megfogalmazhatja és eldöntheti, melyek azok a fejlesztések, amelyekre szüksége van. Elkészült az Integrált Településfejlesztési Stratégiánk, amely megalapozta az Integrált Területi Programok létrejöttét. Az elkövetkezendõ idõszakban tehát ezek lesznek azok a fejlesztések, amelyeket meg is valósíthatunk.
Rodekné Hederics Erika hozzáfûzte: minden megyei jogú város rendelkezik egy ehhez szükséges indikatív keretösszeggel, amely Nagykanizsa esetében közel 8 milliárd forint: ezt a TOP-keretében használhatja fel.
A városfejlesztõ társaság feladatkörének újabb, szintén nagyon fontos szegmensét is részletezte az ügyvezetõ.
- A miniszterelnök úr látogatása során Magyarország Kormánya, valamint Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata együttmûködési megállapodást írt alá a Modern Városok Program keretében. Ennek jóvoltából nagy horderejû fejlesztések állnak elõttünk. Ezek elõkészítése, végrehajtása szintén társaságunk feladata lesz, illetve minden más pályázati lehetõség kiaknázása is. A határon átnyúló programok – a Magyarország-Horvátország, Magyarország – Szlovénia, a Magyarország – Ausztria – szintén ide tartozik. Ám szem elõtt tartjuk a közvetlen brüsszeli, és a hazai források nyomon követését is. Az elmúlt idõszakban nagyon sok projektet valósított meg a város. Ezen projektek fenntartása szintén feladatunk.
Rodekné Hederics Erika hangsúlyozta: a város a terület- és településfejlesztési projektjein keresztül is erõsíteni kívánja azokat a fejlõdési elemeket, amelyekkel Nagykanizsa és térsége potenciálja, erõforrásai még inkább kibontakoztathatóak, aktivizálhatóak. A térségi gazdaságfejlesztés, ezáltal pedig a foglalkoztatottság növelése Nagykanizsa kiemelt céljai közé tartozik. A város vezetése folyamatosan szem elõtt tartja azon tényt, mely szerint Nagykanizsa és térsége akkor képes a gyors és dinamikus fejlõdésre, ha az infrastrukturális környezet kedvezõ feltételeket tud biztosítani a vállalkozások további fejlõdéséhez, növekedéséhez, illetve az új befektetõk megjelenéséhez.
Mind az Integrált Területi Programban, mind pedig a Modern Városok Programban hangsúlyos elem az Ipari Park fejlesztése – emelte ki példaként Rodekné Hederics Erika, annak kapcsán, hogy az imént ismertetett kiemelt, városfejlesztési koncepciókat vázolta.
A Nagykanizsai Városfejlesztõ Kft. gazdálkodásába is betekintést nyújtott az ügyvezetõ.
- A már említett, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény tartalmazza, melyek egy önkormányzat közfeladatai. Ide tartozik a településfejlesztés, illetve ehhez köthetõen a különbözõ projektek elõkészítése, tehát ezen feladatokat közfeladat-ellátás kertében tervezzük végrehajtani. Ugyanakkor a projektek megvalósításához kapcsolódó projektmenedzsment szolgáltatásokat már az önkormányzattal kötött eseti megbízási szerzõdések keretében kívánjuk ellátni.
Egy-egy projekt esetében az elõkészítési szakasz nagyon fontos kérdés – folytatta. Több száz milliós és milliárdos projektek elõkészítésérõl van szó, amely – sok egyéb tényezõ mellett – alaposan kidolgozott tervezést, elõkészítést, projektfejlesztést igényel. A projektmegvalósítás idõszakában a költségek elszámolhatóvá válnak a projektek terhére.
Ami a Nagykanizsai Városfejlesztõ Kft. szakmai csapatát illeti, heten dolgoznak közösen, az Erzsébet tér 20-as szám alatti irodában.
Mûszaki-, pénzügyi-, gazdasági szakember, két projektmenedzser, projektasszisztens is nap, mint nap azon dolgozik – az ügyvezetõvel együtt – hogy Nagykanizsán a továbbiakban is különbözõ fejlesztések valósuljanak meg.

Fotó: Bakonyi Erzsébet

Szabó Zsófi


 



2016-02-17 10:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül