Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948772    








Honlapkeszites

Az ápolók csodákat tesznek a betegágy mellett

A Kanizsai Dorottya Kórházban az Ápolónõk Nemzetközi Napja alkalmából ünnepség keretében köszöntötték hétfõn a nõvéreket, ápolókat. A parlament döntésének értelmében immár három esztendeje ünnepeljük országszerte, februárban, Kossuth Zsuzsa, az ápolói hivatás megteremtõjének születésnapján, az ápoló szakma elhivatott, sokszor önfeláldozó munkát végzõ dolgozóit. A Kanizsai Dorottya Kórházban idén is nagyszabású rendezvényt tartottak a jeles alkalom kapcsán.

A városvezetés nevében Tóth Nándor alpolgármester szólt elismeréssel az ápolók s a nõvérek tevékenységérõl. - Nélkülük elképzelhetetlen a gyógyítás – fogalmazott az alpolgármester. Beszédében jelezte, annak ellenére, hogy az egészségügyben dolgozók közül sokan vállalnak munkát külföldön, a Kanizsai Dorottya Kórházban mégsincs hiány ápolókból.


Tóth Nándor hangsúlyozta azt is, hogy a nõvérek anyagi megbecsültségét illetõen Magyarországon remélhetõleg változás lesz, amelynek jóvoltából az itthoni bérek majd közelíteni fognak a nyugatihoz.

Dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház fõigazgatója pedig párhuzamot állított beszédében Kossuth Zsuzsa életpályája és az ápoló szakma jelene közt. Utalt arra, hogy erkölcsi elismerést sem kaptak - egyik korban sem – a hivatás követõi. - A szakma elveszítette bábáskodó szerepét és morális válságban szenved – jegyezte meg dr. Brünner Szilveszter. Hangot adott annak is, hogy anyagi és társadalmi megbecsülés sem övezi a betegágy mellett végzett munkát. - Ennek ellenére sokan választják ezt a hivatást – mondta Dr. Brünner Szilveszter, kiemelvén: jelenleg is sok, mintegy 163 ápolóképzésben részt vevõ nõvér tanul a kórházban.

A beszédek után dicsérõ okleveleket adtak át a legkiemelkedõbb munkát végzõ nõvéreknek, asszisztenseknek. Csik Györgyné, a Tüdõgondozó szakasszisztense, Fehér Ottóné, az Ápoló Sebészet munkatársa, Jámbor Jenõné Varga Éva, a Fül-Orr-Gégészetrõl, Proszenyák Lászlóné vezetõ asszisztens a Központi Steril részlegrõl vehetett át az elismerést. A Magyar Ápolási Egyesület díját Varga Lívia, az Újszülött Osztály ápolónõje kapta.

Az ünnepséget elõadásokkal egybekötött szakmai nap zárta.

Sz.Zs.



2016-02-22 13:16:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül