Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895366    








Honlapkeszites

A méhnyakrák és a rotavírus elleni védõoltás támogatásáról

Megalkották a rendeletet a méhnyakrák és nemi szemölcsök, valamint a rotavírus elleni védõoltás támogatásáról.


Városunk önkormányzata 2010-ben indította el a komplex méhnyakrák megelõzõ programját. Ennek keretében térítésmentesen biztosította a nagykanizsai 14. életévét betöltött leánygyermekek részére a HPV elleni védõoltást. Azonban a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl szóló rendelet alapján a korcsoport országos kampányoltás keretében is részesülhet a térítésmentes védõoltásban, így az önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyezték.
A rotavírus világszerte a hasmenéssel, hányással járó gyermekkori megbetegedések vezetõ kórokozója, amellyel 5 éves korig szinte minden csecsemõ megbetegedik. A kiszámíthatatlan lefolyású betegségnek oki terápiája nincsen, jelentõs közösségi járványokat is képes okozni. Ahogy az elõterjesztésben olvasható, a rotavírus elleni prevenciós program nemcsak a város lakosai számára fontos, hanem járványügyi és közegészségügyi jelentõséggel is bír.
A szülõi hozzájárulással történõ támogatási forma esetén az elsõ oltóanyagot a szülõ váltja ki a recept alapján, míg a 2. és a 3. oltást az önkormányzat térítésmentesen biztosítja. A jogosultság feltételei, hogy az elsõ oltás beadásánál a gyermek ne töltse be a 12 hetes kort és kanizsai lakos legyen, továbbá a szülõnek vállalnia kell, hogy kiváltja az elsõ oltást és ne legyen az oltás beadásának kontraindikációja.
Az önkormányzat a szükséges összeget elkülönítette a 2016. évi költségvetésben.

V.M.



2016-02-27 05:32:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül